eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Orosz ellenkezés miatt nem mehetnek a gázellenőrök

Ukrajna elfogadta, Oroszország elutasította az uniós megfigyelők Kijevbe küldéséről szóló javaslatokat- közölte a közösség uniós biztosa. Andris Piebalgs azután beszélt erről, hogy az orosz Gazprom vezérigazgatója brüsszeli tárgyalásain azt mondta: helyreállítanák az Európába irányuló gázszolgáltatást, ha Ukrajnában uniós szakértők ellenőriznék, hogy Kijev nem szegi meg a tranzitmegállapodást.

Az orosz elutasítás oka az volt, hogy Kijev nem egyezett bele: orosz szakértőket is vonjanak be az ellenőrzésbe. Az energiaügyi biztos úgy vélte, ezt a kérdést a két érintett félnek kétoldalú alapon kellene tisztáznia.

Oleh Dubina, az ukrán Naftogaz cég vezérigazgatója és az orosz Gazpromot irányító Alekszej Miller csütörtökön Brüsszelben tárgyaltak az uniós illetékesekkel, és egymással is folytattak egy újabb megbeszélést.

A találkozók után tett nyilatkozataikból úgy tűnt, közel kerültek egy olyan megállapodáshoz, amelynek nyomán újraindulhatnak az EU-ba tartó gázszállítások Ukrajnán keresztül.

Alekszej Miller például azt mondta: azonnal helyreállíthatják a gázszolgáltatást, amint a helyszínre érkeznek az uniós ellenőrök. Oleh Dubina pedig arról beszélt, hogy Kijev kész száz százalékban továbbítani az uniós országoknak szánt orosz gázmennyiséget, amennyiben az megérkezik Ukrajnába.

Riman és Piebalgs azonban a sajtót este tájékoztatva arról számolt be, hogy a várt megállapodás egyelőre elmaradt a már említett probléma miatt. Az egyeztetések folytatódnak a felek és az unió között.

Az Európai Bizottság korábban jelezte, hogy az EU ellenőrei szükség esetén akár már pénteken meg tudják kezdeni tevékenységüket.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×