eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Több mint ötszázan haltak meg a hadműveletekben

Ötszáz fölé emelkedett Izrael gázai akciója halálos áldozatainak száma, miközben az izraeli szárazföldi erők kettévágták a területet. A katonák megtalálták és elfoglalták a Hamász titkos helyszínről sugárzó tévéadóját. Tudósítások szerint heves harcok folynak Gázában, miközben palesztin kórházi források azt állítják: a szárazföldi művelet kezdete óta meghalt emberek többsége civil.

Egy izraeli katona, egy palesztin anya és négy gyereke, egy palesztin mentő - csak néhány ember azok közül, akik azóta haltak meg, hogy Izrael megindította a szárazföldi offenzívát a Gázából Izraelt rakétákkal lövő militánsok ellen. Palesztin kórházi források szerint vasárnap estére 507-re emelkedett a gázai halottak száma.

A Hamász továbbra is azzal fenyegetőzik, hogy az izraeli katonák megemlegetik a napot, amikor a tengerpartmenti területre léptek. Az Al Jazeera szerint ugyanakkor a katonáknak sikerült megtalálniuk és elfoglalniuk a titkos helyről sugárzó, Hamász-szimpatizáns Al-Aksza televíziót, amelyen keresztül most a megadásra szólítják fel a Hamász-fegyvereseket.

Mivel Izrael megtiltotta a külföldi újságírók belépését, gyakorlatilag csak a BBC és még nagyobb stábbal jelenlévő Al-Jazeera az, amely képeket tud kijuttatni Gázából. Utóbbi arról tudósított, hogy a gázai kórházakban kaotikus a helyzet, az orvosok a padlón látják el a sebesülteket és fogytán a gyógyszer.

Az ENSZ és Izrael között vita alakult ki arról, hogy vajon súlyos-e a humanitárius helyzet a területen. Közben a Paltel palesztin telekommunikációs társaság azt mondta: a másfélmillió lakosú Gázában nem működik a mobiltelefonhálózat 90 százaléka és a földi vonalak nagy része sem.

Az izraeli egységek közül a Gázába keletről behatolók elérték a Földközi-tengert és ezzel kettészakították a területet. Vasárnap továbbra is azt a taktikát követték, hogy nyílt területeken harcoltak és nem hatoltak be a városokba, bár egyes településeken már házkutatásokat tartottak.

A Hamász számára az lenne előnyös, ha be tudná csalogatni az izraelieket a zsúfoltan lakott negyedekbe, ahol harcosai a polgári lakosság közé vegyülve csapnának le. Becslések szerint a Hamásznak 20 ezer fegyverese van és jól felkészült a hacra. Izael számára a polgári áldozatok számának megugrása komoly problémát okozna.

Még a zsidó állammal szövetséges Törökországban is dühös tüntetéseket tartottak a gázai hadművelet miatt, csakúgy, mint Libanonban, ahol a Hezbollah két évvel ezelőtt már háborút provokált ki Izraellel, épp akkor, amikor annak figyelme Gázára irányult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×