INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

A régi útlevelek állnak a vízummentesség útjában

Infostart

Várhatóan útlevél és utazási gondok lesznek Szerbiában, mivel a schengeni vízummentesség valószínűleg 2010-ig eltolódik, miközben Szerbia polgárainak 70-80 százaléka még mindig a már nem létező jugoszláviai útlevelével utazik.

A szerb parlament valószínűleg kedden dönt arról, hogy a jelenleg forgalomban lévő szerb, illetve jugoszláv útlevelek még egy évig, azaz 2009. december 31-ig érvényben legyenek.

Az uniós normáknak megfelelő új, biometrikus útlevelek kiadása ugyanis műszaki gondok miatt igen lassan halad, és az igénylők már az éjféli órákban sorban állnak, hogy kiválthassák.

A becslések szerint Szerbiában mintegy 8-900 ezer embernek van útlevele, de ezek 70-80 százaléka a már nem létező Jugoszlávia megjelölést viseli.

A schengeni vízummentesség az új biometrikus útlevelek bevezetésétől is függ, tehát erre 2010 előtt nem igen lehet számítani.

A szerbek külföldi utazásai legalább még egy évig meglehetősen problematikusak lesznek az útlevél miatt, és azért is, mert a vízumigénylés nemcsak drága, de időigényes is.

Érdekes, hogy az immár független Koszovó albán nemzetiségű polgárai közül sokan ragaszkodnak a szerb útlevélhez, és ezt váltják ki a Koszovó területén lévő szerb belügyminisztériumi kirendeltségekben. Hivatalos adatok szerint az év első felében mintegy 20 ezer koszovói albán kért szerb útlevelet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018