eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Visszaadta "meg nem érdemelt" jutalmát a bankvezér

A svájci pénzügyminiszter arra kényszerítette az UBS bankóriás korábbi vezérigazgatóját, hogy adja vissza a "meg nem érdemelt" 8 millió eurónak - mintegy 2,1 milliárd forintnak - megfelelő jutalmát, amelyet váratlan júliusi távozásakor vett fel. Az eset a francia gazdasági sajtó figyelmét is felkeltette, és az üggyel foglalkozó lapok további látványos visszatérítésekre várnak.

Bár Peter Wuffli a hét végén egy svájci lapnak nyilatkozva azt állította, hogy szolidaritásból fizeti vissza a korábban felvett horribilis összeget, a Challenges című tekintélyes francia gazdasági magazin szerint bejelentésére valójában azt követően került sor, hogy Hans-Rudolf Merz svájci pénzügyminiszter rendkívül határozott hangon arra szólította fel a pénzügyi válság miatt megroggyant, az állam által 60 milliárd dollárral megtámogatott UBS csúcsvezetőit, hogy önként fizessék vissza az általuk tavaly felvett és "meg nem érdemelt jutalmakat", mivel "megengedhetetlen dolgok történtek" a pénzintézetnél.

A júliusban a vezérigazgatói posztjáról teljesen váratlanul távozó 49 éves Peter Wuffli talán az első olyan nyugati pénzügyi vezető, aki hajlandó volt egy alapos és nyilvános önkritikára a pénzügyi válság kirobbanása óta.

Egy hétvégi interjúban ugyanis azt mondta: mélyen sajnálja, hogy a mandátuma alatt "tiszta lelkiismerettel és a józan ész alapján" meghozott döntései később katasztrófálisnak bizonyultak bankja számára. "Nem volt elég fantáziánk annak elképzelésére, hogy mi történhet, ha kitör a baj" - fogalmazott az egykori vezérigazgató, aki saját bevallása szerint 2007 eleje óta mintegy 32 millió eurót - több mint 8 milliárd forintot - bukott az általa birtokolt részvényeken.

Az elemzők szerint Wuffli gesztusa a többi bankvezetőt is hasonló lépésre fogja kényszeríteni, a francia lapok pedig úgy vélik: kizárólag a pénintézetek vezetői tehetnek arról, hogy az általuk vezetett bankok állami segítségre szorultak, és egyáltalán nem meglepő, hogy a közvélemény ellentételezésként jövedelmük drasztikus korlátozását, illetve nagyobb átláthatóságot követel tőlük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×