eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Látványos akciókkal lassítják a zöldek az atomhulladék szállítását

Lassan halad előre az alsó-szászországi Gorleben felé a franciaországi újradúsítóból érkezett német atomhulladékot szállító speciális teherautó-konvoj. Közben a politikai életben is kiújult a vita az elhasznált fűtőelemek sugárzó maradványainak tárolásáról.

Gorleben alig néhány kilométerre van Dannenbergtől, ahol ma reggel a különleges védőberendezéssel felszerelt vasúti kocsikról speciális vontatókra emelték át az atomhulladék befogadására készült tartályokat, de a járművek haladását a nukleáris energia felhasználása ellen tüntetők meglehetősen fondorlatos akciói tartóztatják fel.

Az alsó-szászországi rendőrség ma délelőtt csak nehezen tudta szabaddá tenni az utat a lépésben haladó teherjárművek előtt, mert hol traktorokkal felvonuló aktivisták akadályozták a menetet, hol pedig egy több méter magas betonpiramist és hozzá láncolt tüntetőket kellett eltávolítani a főútról.

Miután a franciaországi La Hague újradúsítóból érkezett atomhulladékot szállító vasúti szerelvény a hét végén átlépte a német határt, megindult a tüntetők áradata, hogy látványos akciókkal hívja fel a közvélemény figyelmét a nukleáris energia felhasználásával járó veszélyekre.

A tiltakozók között volt az ellenzéki Zöldpárt több vezetője is. Ezzel egy időben, Berlinben is fellángolt a vita az atomhulladék tárolásával kapcsolatban. A környezetvédő Zöldpárt helyettes parlamenti frakcióvezetője, Bärbel Höhn legfelsőbb szintű döntést sürgetett az ügyben, rámutatva arra, hogy a hetvenes években Alsószászország miniszterelnöke - a szövetségi kormány tetemes anyagi támogatásával - azért telepítette egy Gorleben melletti földalatti telephelyre az atomreaktorokban felhasznált fűtőelemek radioaktív maradványait, mert a település annak idején a belnémet határ mentén feküdt.

Ma viszont Németország középpontjában van, következésképpen egy baleset országos veszéllyel fenyeget, ezért nemzeti konszenzuson alapuló megoldást sürgetett a nukleáris hulladék biztonságos tárolására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×