eur:
401.88
usd:
370.82
bux:
74149.39
2024. október 21. hétfő Orsolya

Tilos lesz az ingyenpia Angliában

Ön is találkozott már részeg angol fiatalokkal az utcán? Ha igen, akkor van elképzelése arról, milyenek a britek italozási szokásai. A londoni kormány új intézkedéssorozattal próbál gátat vetni a szigetország lerészegedésének. Megtiltják, hogy promóciós céllal vagy a belépő fejében ingyen fogyaszthassanak a szórakozóhelyek vendégei, rengeteg figyelmeztetést helyeznek ki, és állandó, kiképzett személyzetet kell majd alkalmazniuk a bároknak. Milyen hatással lehet mindez a 2012-es londoni olimpiára?

Megtiltja a bároknak a brit kormány, hogy ingyen itallal csalogassák be a hölgyeket. Mindez annak az intézkedéssorozatnak a része, amellyel szeretnék visszafogni az egyre fokozódó általános lerészegedést Nagy-Britanniában.

Ugyancsak szigorúan szabályozzák az úgynevezett "happy hours"-öket, azaz azokat az időszakokat, amikor kedvezményes áron ihat a szórakozóhelyek közönsége. Ennek oka, hogy a kedvezményes időszakok bátorítják a gyors alkoholfogyasztást és a röviditalok vásárlására ösztönöznek.

A borokat pedig pohárban kell majd felszolgálni, amelyen fel vannak tüntetve a mennyiségek. A belügyminisztérium és az egészségügyi tárca közös javaslatával szeretné megváltoztatni az alkohollal kapcsolatos társadalmi attitűdöket.

Mindez jelzi, hogy a kormány egyre nehezebben tud gátat szabni a féktelen mulatozásnak. Az ivászat után kórházi ellátásra szorulók száma megkétszereződött az előző két évben. A kabinet azirányú erőfeszítéseit, hogy letörjék a túlzott alkoholfogyasztás okozta felelőtlenséget, eddig nem sok sikerrel járt, köszönhetően az italgyárak rámenős ellenkampányának.

Sokak számára ismerősek lehetnek a brit fiatalok italozási szokásai, mivel rengetegen ugranak át Közép-Európába, például Lengyelországba vagy Magyarországra egy kis italozás kedvéért, ami számukra itt jóval olcsóbb az otthoninál.

A mostani intézkedések közt szerepel a többi közt az, hogy ahol alkoholt árulnak, ott kötelező lesz kitenni az olyan figyelmeztetéseket, amelyeknek üzenete, hogy "a dohányzás káros az egészségre". Ez érvényes a kocsmákra, bárokra, és az éttermek is kötelesek lesznek kitenni minden asztalra valamiféle figyelmeztetést.

Tilos lenne a promóciós céllal ingyen osztogatott bor- és rövidital-kóstoló is, és megtiltanák, hogy a belépő fejében korlátlanul lehessen fogyasztani.

A kormányzati beavatkozás kései elismerése annak, hogy nagy baj van a britek ivászati szokásaival, de reményt ad, hogy talán lehetséges kialakítani egy "civilizált kávékultúrát". A kampány megpróbál rámutatni, hibás elképzelés, hogy az számít sikeresnek, aki sokat bír inni. Ugyancsak rosszalják az olyan koktélok árusítását, mint a Sexon the beach.

Veszélyben az olimpia?

A szórakozóhelyeken és a hirdetéseken fel fogják tüntetni, mi az a napi mennyiség, limit, ami fölött már veszélyes az ivászat, és a mértékkel való fogyasztást fogják ajánlani a britek figyelmébe.

Remélhetőleg el fog tűnni a bárokból a sűrűn cserélődő személyzet, mivel csak olyanokat alkalmazhatnak majd, akik elvégeztek egy tanfolyamot. Az alkalmazottaknak ki kell tudniuk szúrni a kiskorúakat, el kell távolítaniuk őket a szórakozóhelyről, nem szabad kiszolgálniuk az ittas látogatókat és kezelniük kell tudni a részegeket.

Ian Gilmore, a Royal College professzora üdvözölte az intézkedéseket. Mint mondta, egyértelmű, hogy az alkoholipar nem hajlandó önkéntes módon szabályozni magát és együttműködni az össznépi lerészegedés megakadályozásában.

Szerinte a következő lépésnek annak kell lennie, hogy megállapítják a különböző alkoholos italokért elkérhető legalacsonyabb árat, így törvén le a hihetetlenül olcsó italok népszerűségét.

A Brit Sör- és Kocsmaszövetség szerint ugyanakkor lehetetlen lesz megfelelő személyzetet toborozni a bárokba, különösen hiány lesz belőlük például a 2012-es olimpia alatt.

Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Szinte alig esik szó róla, de egyre nagyobb a baj a világ adórendszereivel, ami egyre erősebb nyomást helyez az egyes országok költségvetéseire. Az államoknak egyre több és több pénzre lesz szükségük az elöregedő népesség ellátására, valamint a klímaváltozás hatásainak tompítására. Egyelőre hiányoznak a válaszok rá, mit és hogyan kellene megváltoztatni, de az Európai Bizottság 2023-as közkiadásokról szóló jelentése, valamint az abban felvázolt gazdasági helyzet- és jövőkép alapján már most égető szükség lehet egy reformra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×