eur:
401.9
usd:
370.73
bux:
74186.61
2024. október 21. hétfő Orsolya

Újabb űrturista indult útnak

Elindult Bajkonurból a 13. Szojuz TMA űrhajó, fedélzetén a nemzetközi űrállomás 18. legénységével, valamint Richard Garriottal, a világ hatodik űrturistájával.

A texasi számítógépjáték-fejlesztő 11 nap múlva, a jelenlegi legénységgel, Szergej Volkov és Oleg Kononyenko kozmonautákkal tér vissza a Földre.

Ez az expedíció az utolsó, amely három főből áll, jövő év tavaszától hat főre bővítik az állomás személyzetét. Az addig hátralévő fél évben az űrhajósok kilépnek az űrbe, két amerikai űrsiklót és két Progressz teherszállító űrhajót fogadnak, és több mint 50 kísérletet hajtanak végre csak az orosz űrkutatási program alapján - nem szólva az amerikai, európai és más kísérletekről.

Richard Garriot űrturista mintegy 9 napos tartózkodása alatt szintén több kísérletet végez, amelyek egy részét ő, más részét számos ország űrügynöksége dolgozta ki.

Egyebek között fehérjéket fog "építeni", amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak új gyógyszerek kifejlesztéséhez, továbbá fényképeket készít a Föld több területéről, amelyeket majd a 35 évvel korábban készült felvételekkel hasonlítanak össze, hogy kimutassák, hol következtek be a környezetben jelentős változások.

Emellett Garriot magával viszi az űrállomásra az általa "A halhatatlanság tárának" nevezett adathordozót, amelyen a legjelentősebb kortárs tudósok és művészek génállományának térképét, továbbá az emberiség legfontosabb tudományos eredményeiről szóló információkat rögzítettek.

Richard Garriott édesapja a '70-es, '80-as években hivatásos asztronautaként kétszer is járt a világűrben.

Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×