eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meghalt Jörg Haider

Autóbalesetben meghalt Jörg Haider karintiai tartományfőnök, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt vezetője. A hírt az APA osztrák hírügynökség a klagenfurti rendőrségre hivatkozva közölte.

A klagenfurti rendőrség közleménye szerint az elöljáró szolgálati gépkocsijával, egy Volkswagen Phaetonnal a tartományi székvárostól délre, Lambichl településen haladt keresztül hajnali fél kettőkor, amikor eddig ismeretlen okból hirtelen letért az útról.

Az autó lecsúszott az országút melletti jobboldali töltésen, majd többször megpördült. Az 58 éves politikus olyan súlyosan megsérült a fején és a mellkasán, hogy röviddel később, még a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az első vizsgálatok szerint életét nem lehetett megmenteni. A Phaeton gyakorlatilag teljesen összetört.

A szerencsétlenségről egy nő értesítette a rendőrséget, akinek az autóját az elöljáró közvetlenül a baleset előtt megelőzte.

Jörg Haider egyedül ült a szolgálati gépkocsiban. A BZÖ elnökhelyettese, Stefan Petzner közölte, hogy a tartományi vezető egy rendezvényről tartott hazafelé, a Medvevölgybe (Bärental), ahol a hét végén ünnepelték volna édesanyja 90. születésnapját.

A politikus nős volt, két felnőtt lányt hagyott maga után.

Az osztrák politikai vezetők megdöbbenésüknek adtak hangot a balesetről értesülve, és részvétüket nyilvánították a családnak.

Az alpesi ország szélsőséges megjegyzéseiről hírhedtté vált, ugyanakkor markáns és népszerű jobboldali-populista politikusa 1993-ban egyszer már elszenvedett egy súlyos autóbalesetet.

Gépkocsijával akkor egy telefonpóznának csapódott, de az esetet szerencsésen túlélte, csupán könnyebb fejsérülést szenvedett.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×