eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jó pénzért szerbek is harcolnak Amerika oldalán

Napi kétszáz dollárért (mintegy 38 ezer forint) teljesítenek szolgálatot koszovói szerbek az amerikai hadsereg iraki és afganisztáni kötelékeiben. Bevallásuk szerint ugyanakkor a NATO bombázások miatt nem szívesen teszik ezt, de a jobb kereset és megélhetés érdekében mégis vállalják.

A Zanus televízió egyik riportja derített fényt arra, hogy koszovói szerbek is szolgálnak az amerikai hadsereg iraki és afganisztáni kötelékeiben. A riportban elhangzott interjúk és nyilatkozatok alapján a szerb sajtó is nyomozni kezdett, és megkeresett olyan koszovói szerb férfiakat, akik már megjárták Irakot és Afganisztánt.

A megszólaltatottak elmondták: családjuk súlyos anyagi helyzete miatt álltak az amerikai hadserege szolgálatába. Egyikük kifejtette, hogy napi kétszáz dollárt kapott tizenöt hónapon keresztül, amíg Afganisztánban katonáskodott. Ehhez képest azelőtt otthon, Koszovóban, az amerikai támaszponton havi nyolcszáz dollárt kapott. Ugyanakkor ez is messze fölötte van a koszovói átlagkeresetnek.

A szerb sajtó fölkereste a koszovói amerikai támaszponton dolgozókat is. Õk elmondták, kellemetlenül érzik magukat az 1999-es NATO-bombázások és Amerika Koszovó-politikája miatt, de ha nem állnának a Egyesült Államok hadseregének szolgálatában, nem tudnák eltartani családjukat.

Az egyik, Irakból visszatért férfi az ott keresett pénzből építette fel házát és kezdett vállalkozásba. Az állás nélkül maradt, szerb nemzetiségű koszovói rendőröket és azokat, akiknek megszakadt a munkaviszonya, a szerb állam fizeti Belgrádból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×