eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Többpárti elnökválasztás első ízben

A Maldív-szigetek történetében először többpárti elnökválasztás kezdődött szerdán a luxusüdülőhelyeiről ismert dél-ázsiai szigetországban.

Bel- és külföldön sokan úgy fogják fel ezt a választást, mintha népszavazás lenne a 30 éve hatalmon lévő Maumun Abdul Gajum elnök uralmáról. Ázsia legrégebb óta hivatalban lévő vezetője hetedik elnöki időszakának vághat neki, ha megnyeri a választást. Sokan vádolják azzal Gajumot, hogy valóságos egyeduralkodóként kormányozza a mintegy 350 ezer lakosú trópusi szigetcsoportot.

Demokratikus reformokat követelő társadalmi mozgalom bontakozott ki az utóbbi években a túlnyomórészt szunnita muzulmán lakosság körében. Gajum előbb megpróbálta letörni a népmozgalmat, de végül engedett a népi követelésnek, és ez év augusztusában aláírta az új
választójogi törvényt, amely lehetővé teszi a többpárti versengést.

Az előző hat elnökválasztáson a parlament állított egyetlen jelöltet, és róla tartottak szavazást. Gajum - az egyetlen jelölt - minden esetben több mint 90 százalékos választói jóváhagyást kapott.

Az 1196 szigetből álló, 289 négyzetkilométer összterületű Maldív-szigetek a világ legalacsonyabban fekvő országa, a tengerszint feletti átlagos magassága 2,3 méter. Lakossága arab, szingaléz és maláj eredetű.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×