eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sorra állnak le a német autógyárak

A pénzügyi válság miatt egyre csökken az új autók eladása, ezért több német autógyár átmeneti időre leállt a termeléssel. Az alkalmazottakat erre az időre fizetés nélküli szabadságra küldik.

A már egyébként is komoly problémákkal küzdő Opel cég bochumi üzeme már hétfő este leállt a termeléssel, a kelet-németországi Eisenachban lévő egykori Wartburg autógyár pedig a jövő hétfőn küldi kényszerszabadságra az alkalmazottait.

Az üzemi bizottsággal történt megállapodás értelmében a dolgozók felgyülemlett túlóráit írják le a kényszerpihenő alatt.

Az Opel rüsselsheimi központjában egyelőre fogadkoztak, hogy az értékesítési nehézségek ellenére sem terveznek elbocsátásokat, de bércsökkentés lehetőségével már számolniuk kell a dolgozóknak.

A válság azonban nemcsak az Opelt, hanem a BMW-t és a főként luxuskocsik gyártására szakosodott Daimlert is sújtja. A BMW müncheni székhelyén egyelőre úgy döntöttek, hogy a hónap utolsó hetében áll le a termelés. Hasonló intézkedésre kényszerül a Daimler és a Ford németországi üzeme is.

Míg a Mercedes kocsik gyártásánál még csak a futószalagokat lassították, de a termelést nem állították le teljesen, a Ford saarlousi üzeméből 200 részidős alkalmazottat bocsátottak el, és a cég vezetősége nem zárt ki újabb takarékossági intézkedéseket sem.

A pénzügyi válság a Volkswagent is érinti. A legnagyobb európai autógyár wolfsburgi székhelyén egyelőre a németországi termelés fenntartása mellett döntöttek, de a Volkswagenhez tartozó cseh Skodák gyártását Csehországban a hónap végén legalább egy hétre szintén leállítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×