eur:
389.53
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még öt évig maradnak a NATO-katonák Afganisztánban

Az Afganisztánba vezényelt békefenntartók mandátumának meghosszabbítása mellett foglalt állást a német kormány. A végső döntés a törvényhozásé, de megfigyelők csaknem biztosra veszik, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harc jegyében a képviselőház is megszavazza az afganisztáni katonai jelenlét folytatását.

A német külügyminiszter porhintésnek minősítette azokat a nyilatkozatokat, amelyek az Afganisztánba vezényelt német békefenntartó egységek hazarendelését követelték.

Frank Walter Steinmeier hangsúlyozta, hogy a német katonák egy nemzetközi akció keretében tartózkodnak Afganisztánban, és egyelőre nincs szó a kivonásukról. Kijelentése utal a kormány döntésére is, amelyben síkraszállt az afganisztáni mandátum meghosszabbítása mellett.

A koalíció a törvényhozás elé terjesztett javaslatában ezúttal nem 12, hanem 14 hónappal akarja kiterjeszteni a Kabultól északra tevékenykedő német egységek megbízatását. Berlinben fontolóra vették a jelenleg 3500 tagú német fegyveres erő létszámának további ezer fővel történő kibővítését is.

Az Európai Unió külügyi megbízottja, Javier Solana is reményét fejezte ki, hogy Németország hosszú távon gondolkodik a mandátumról. A német egységek főparancsnoka, Hans Lothar Domröse vezérőrnagy szerint a katonák megbízatása még legalább 5 évig eltart, ugyanis 2013-ra tervezik az afgán fegyveres erők ütőképességének biztosítását.

Magyarország a középmezőnyben

Németországban azonban nemcsak az ellenzék, hanem a koalícióban résztvevő kisebb kereszténypárt vezetői is szorgalmazzák, hogy a kormány határozza meg a csapatok hazarendelésének időpontját. A nyilatkozatok kapcsolatban állnak az afganisztáni gerillatevékenység erősödésével, ugyanis minden eddiginél több szövetséges katona halt meg idén Afganisztánban; már október elejéig többen vesztették életüket, mint tavaly egész évben

Az afganisztáni hadműveletek kezdete óta összesen mintegy ezer szövetséges katona esett el. A nemzetközi ISAF-erők keretében összesen negyven nemzet több mint 47 ezer katonája szolgál Afganisztánban. A legnagyobb szerepet az Egyesült Államok vállalja a misszióban, mintegy 18 ezer egyenruhással.

A kelet-közép-európai térségből a legnagyobb a lengyel kontingens, több mint 1100 katonával. Kétszáz katonájával Magyarország a középmezőnybe tartozik a negyven ország rangsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×