eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A miniszter ellenáll: a tankönyvekbe nem kerülnek be a magyar helységnevek

Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter nem vonja vissza a szlovákiai magyar általános iskolák negyedik osztályos tanulói számára most megjelentetett tankönyvet, amely ellen a Magyar Koalíció azért tiltakozott, mert a tankönyvben csak szlovák nyelven tüntetik fel a szlovákiai helységneveket és földrajzi megnevezéseket.

Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter a közszolgálati Pátria Rádióban reagált az MKP kifogásaira. Szerint a honismereti tankönyv nem jelent semmilyen problémát. Mint mondta, kitartanak a törvény betartása mellett, s abban világosan meg van fogalmazva, hogy a földrajzi neveket eredeti elnevezésükben kell feltüntetni, tehát államnyelven kell azokat írni, és ez érvényes a tankönyvekre is.

A miniszter hozzátette: A kiadóknak lehetőséget adtak arra, hogy a szlovák megnevezés után zárójelben tüntetessék fel magyar nyelven is annak megfelelőjét. A tankönyvkiadóknak megadtuk tehát ezt a lehetőséget, de hogy éltek-e ezzel vagy sem, az már rajtuk múlott" - nyilatkozta az MKP felháborodására Ján Mikolaj tárcavezető.

Szigeti László, az MKP oktatási alelnöke előzőleg a szlovákiai magyar közösségi jogokat csorbító provokációnak minősítette, hogy az oktatási miniszter kettős helységnévjelölést elrendelő körlevele után mindez megtörténhetett. Szigeti László keddi sajtótájékoztatóján még nem tudta megmondani, hogy a miniszter volt-e szószegő vagy a tankönyv kiadója nem igazodott a miniszter májusi körleveléhez.

A miniszter ebben - hosszú alkudozások után - elrendelte, hogy a magyar nyelvű tankönyvekben szereplő helységnevek szlovák megnevezése után azok magyar megfelelői is szerepeljenek, zárójelbe téve.

Az MKP szerint az új honismereti tankönyvet azonnal ki kell vonni a forgalomból, és sürgősen egy másikkal kell pótolni, olyannal ahol a a helységnevek előbb a tanítás nyelvén, tehát magyarul szerepelnek.

A tankönyv az Orbis Pictus nevű tankönyvkiadó gondozásában jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×