eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tanárhiány miatt nőnek az osztálylétszámok

Több észak-németországi tartományban véget ért a nyári szünet és megkezdődött a tanítás. Az iskolák nagy része azonban egyre jelentősebb tanárhiánnyal küzd, így sok helyen egy-egy osztály létszáma jóval túllépi a korábban megszokottat.

A német pedagógusok szakszervezete az egyre akutabbá váló tanárhiány miatt megkongatta a vészharangot. Országos viszonylatban a következő iskolaévben legalább 20 ezerrel kevesebb pedagógus áll rendelkezésre, ezért az osztályok létszámát erősen meg kell növelni, ami valószínűleg visszaveti a színvonalat.

Kiváltképpen a matematika és a természettudományok terén mutatkozik jelentős tanárhiány. A szakszervezet megítélése szerint a közeljövőben sem várható számottevő javulás, mert csak igen kevesen készülnek pedagógusi pályára. Ebben komoly szerepet játszik, hogy a gyakorló tanárok megszégyenítően alacsony fizetést kapnak.

A tanárhiány további oka, hogy a pedagógusok jó része a korai nyugdíjat választja, mert a tanügyi reformok következtében fokozatosan beszűkül a rendelkezésükre álló fegyelmi eszközök tára. Ez közvetve rombolja egészségüket, így kérhetik az idő előtti nyugdíjaztatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×