eur:
389.1
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Pekingben nem lenne könnyű merényletet elkövetni az olimpia alatt"

Jóval nehezebb Pekingben robbanást végrehajtani, mint a hatalmas ország más részein - nyilatkozta az InfoRádiónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, a kínaiak minden csomagot átvizsgálnak,és minden létező ponton ellenőriznek. A háromszázezer önkéntes rendőr munkáját pedig irdatlan mennyiségű térfigyelő kamera segíti a kínai fővárosban.

Tizenhat halottja és tizenhat sebesültje volt az Új-Kína hírügynökség beszámolója szerint annak a támadásnak, amely során lázadó szakadárok egy teherautóval hajtottak az egyik a nyugat kínai autonóm terület határállomásán felállított ellenőrzőpontnak, majd két gránátot dobtak rá.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a robbantással kapcsolatban úgy nyilatkozott az InfoRádiónak: minden ilyen robbantás mögött az a cél áll, hogy gyengítsék Kínát, és hogy kétségeket támasszanak a világ közvéleményében afelől, hogy az ország képes az olimpia sikeres megrendezésére.

Szerinte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről természetes, hogy mint nyilatkozták, továbbra is bíznak a kínai hatóságokban, ugyanakkor nem is mondhatnak mást.

Nógrádi György emlékeztetett, hogy Kína hatalmas ország, a robbantás pedig a Pekingtől lehető legtávolabb fekvő észak-nyugati ujgur területeken történt. Itt muzulmán kisebbség él, ők kevesebben vannak, mint a lakosság egy százaléka.

Udvariasak, de kőkemények a kínaiak

Mint mondta, a nemzetközi terrorizmus ma elkerüli az Egyesült Államokat, mert ott nehéz végrehajtani sikeres robbantást. Ugyancsak nehéz megtenni ezt az olimpia ideje alatt Pekingben. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy az ország távolabbi részein könnyebb robbantani.

Merényletkísérletek biztosan lesznek, de a kínaiak mindent megtesznek majd azért, hogy ezeket megakadályozzák - szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

"Ha vonatra szálltam, átvizsgálták a csomagjaimat, ugyancsak megtették ezt a szállodában" - mesélte Nógrádi György. - Az ellenőrzés folyamán a kínaiak udvariasak, de kőkemények. Ez nehezíti a turisták életét, de mindenki elfogadja."

A szakértő azt is elmondta, háromszázezer önkéntes rendőr van Pekingben, az izraeli delegáció pedig külön védelmet kap az 1972-es müncheni olimpián történtek miatt. A kínaiak hihetetlen mennyiségű térfigyelő kamerát szereltek fel, és minden létező ponton ellenőriznek - részletezte Nógrádi György.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×