eur:
388.83
usd:
361.46
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Magyarország már nem érdekli a német turistákat

A németek legszívesebben változatlanul a Földközi-tenger térségében töltik a nyári szabadságukat. A fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi kutatóintézet legújabb adatai szerint az üdülési célpontok között idén Spanyol- és Törökország viszi el a pálmát, míg a harmadik helyen Görögország szerepel.

Az általános drágulás ellenére idén közel 2,5 százalékkal többen foglaltak helyet spanyol, török és görög üdülőhelyeken, mint a múlt évben, és így valamennyi szervezett út 62 százaléka ezekre a földközi-tengeri országokra esik.

Ebből turisztikai szakértők azt a következtetést vonták le, hogy a németek túlnyomó többsége főleg a napsütést és a tengert keresi, ha pihenni akar. A feltételezést alátámasztja az is, hogy idén 20 százalékkal emelkedett az Egyiptomba és Tunéziába tartó németek száma, ami elsősorban a két országban kínált rendkívül kedvező ajánlatokra vezethető vissza, de még is a nyaralók alig 8 százaléka választotta ezt a két arab országot idei üdülésének célpontjául.

Az euró dollárhoz viszonyított magas árfolyama viszont egyre több német turistát csábít ezen a nyáron az Egyesült Államokba, azonban az ugyancsak dollár-elszámolású közép- és dél-amerikai célok iránt jelentősen megcsappant a kereslet.

Ausztria változatlanul a németek egyik közkedvelt nyaralóhelye, de az annál keletebbre fekvő térség, így Magyarország is, már csak viszonylag kevés üdülőt vonz.

A minden téren tapasztalható áremelkedések miatt idén is kevesebben indultak két hetes szabadságra, mint tavaly. A fogyasztói szokásokat vizsgáló nürnbergi kutatóintézet szerint már évek óta mind többen választják a gyakoribb utakat a legalább két hetes nyaralás helyett.

Míg tavaly a válaszadók 44 százaléka utazott legalább két hétre el, idén már a nyaralni indulók alig egy harmada tervezett 14, vagy ennél hosszabb időtartamú pihenést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Eljöhetett a fordulat a boltokban

Eljöhetett a fordulat a boltokban

Márciusban nagyot ugrott a kiskereskedelmi forgalom, ami akár azt is jelentheti, hogy a reálbérek emelkedése nyomán megindul a lakossági fogyasztás. Ezt azonban kellő óvatossággal kell kezelni, mert az elmúlt hónapokban is láttuk már pozitív előjelű változást - például decemberben jelentőset - de ezt kijózanodás követte. A trend azonban most már egyértelműen pozitív.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×