eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A kolumbiai hadsereg bekerítette a lázadók vezérkarát

A kolumbiai kormányerők bekerítették a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) vezérkarát. A lázadók alig néhány órával korábban kivégeztek egy idős házaspárt, mert a fogságukba 2002-ben került férfi és nő a kora miatt már nem bírta az állandó menetelést az őserdőben.

Farncisco Santos, a dél-amerikai ország alelnöke jelentette be, hogy a kormányerők körülzárták a FARC vezérkarát. A politikus figyelmeztette a szélsőbaloldali gerillaszervezet vezetőit: ha nem fogadják el a kormány tárgyalási javaslatát, túlélési reményeik vajmi csekéllyé válnak. A katonák a FARC-vezérek nyomában vannak - fűzte hozzá.

Kolumbiai kormányforrások már egy ideje azt igyekeznek bizonygatni, hogy a FARC két magas rangú vezetője, a szervezet hadműveleti parancsnoka, Jorge Briceno, mozgalmi nevén, Mono Jojoy és a tulajdonképpeni FARC-vezér, Guillermo Léon Sáenz Vargas, alias Alfonso Cano ellen a hadsereg különlegesen kiképzett alakulatai sikerrel kecsegtető hajtóvadászatot folytatnak.

Az idén a nyugati félteke legjelentősebb gerillamozgalmát számos csapás érte, több vezető személyiségét likvidálták. A tavasszal a kormánykatonák megölték a FARC legendás alapítóját és vezérét, Pedro Antonio Marínt, alias Manuel Marulanda Vélezt. Cano ezt követően lépett az örökébe.

Alig néhány órával korábban közölték, hogy a lázadók kivégezték két túszukat, egy idős házaspárt.

A hetvenes éveikben járó túszok hátráltatták a gerillák mozgását, ezért a szélsőbaloldali fegyveresek végeztek velük.

Az áldozatok gyermekei és unokái abban reménykednek: legalább szeretteik holttestét megkaphatják, hogy meg tudják nekik adni a végtisztességet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×