eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Obama túl tökéletes ahhoz, hogy elnök legyen?

"Ne aggódjanak, sovány vagyok, de kőkemény" - bíztatta híveit Barack Obama egy júliusi adománygyűjtő rendezvényen. De vajon előnyt jelent-e ez egy olyan országban, ahol a szavazókorú lakosság 66 százaléka túlsúlyos, egyharmada pedig kimondottan kövér?

Az utolsó túlsúlyos amerikai elnök a 152 kilós William Howard Taft volt, aki 1909 és 1913 között volt a Fehér Ház lakója. Az Egyesült Államok utolsó magas és nyurga elnöke viszont Abraham Lincoln volt; 193 centiméteres magassága ellenére mindössze 77 kilót nyomott. (Õ volt egyébként a legmagasabb amerikai elnök.)

Hasonlóan vékony Barack Obama is: az illinoisi szenátor 186 centiméter magas. Orvosa, David Scheiner szerint a Demokrata Párt várható elnökjelöltje rendszeresen edz, napi öt kilométert fut, amikor csak teheti, és "egy csöpp súlyfelesleg" sincs rajta.

Az orvos ugyan nem árulta el Obama súlyát, szakértők úgy becsülik, hogy legalább 4,5 kilóval könnyebb, mint a vele azonos magasságú átlag amerikai - nagyjából 80 kiló lehet.

Várható ellenfele, a republikánus John McCain egy kissé nehezebb, mint a korabeli, 170 centiméter magas férfiak. A politikus súlyt ugyan Vietnamban elszenvedett sérülése miatt nem emelhet, de 2006 augusztusában végiggyalogolta a Grand Kanyont, és minden adandó alkalmat kihasznál a gyalogtúrára.

Bár a szavazók általában nem a magasság és a súly alapján választanak elnököt, a jelölt külseje komoly szerepet játszik; akármilyen külsejű embert nem tudnak elképzelni vezetőjüknek az amerikaiak - hangsúlyozta Thomas "Mack" McLarty, Bill Clinton egykori kabinetfőnöke.

A most 46 éves Obama sem volt egyébként mindig karcsú, gyerekként kimondottan pufóknak volt nevezhető a rokonai és a barátai szerint. Csak akkor fogyott le, amikor a középiskolában elkezdett baseballozni.Ma már egyáltalán nem eszik gyorsétteremben, nassolni is csak pirított mogyoróval ízesített, csokoládés proteinszeletet szokott, és erdei gyümölcsös teát iszik.

A fagyit és az édességet pedig kisebbik lánya, a 7 éves Sasha legnagyobb felháborodására nem is szereti.

McCain szenátornak viszont gyengéje a Butterfinger, a kemény, zselés cukorka és a Dunkin' Donutsnál vásárolt fánk és kávé.

A túl sok edzés is megárt

Lehet, hogy az amerikaiak olyan elnököt szeretnének, akin látszik, hogy odafigyel az egészségére, és elég fegyelmezett a rendszeres testedzéshez, de az Egyesült Államokban ezt sem szabad túlzásba vinni.

Ezt Obama is megtanulta egy életre, amikor júliusban egy napon háromszor is elment az edzőterembe, ahol végül összesen 188 percet töltött. Az AP hírügynökség ugyanis ezzel a címmel számolt be a maratoni edzésről: "Obama edzőterem-patkány lesz". A tudósításban pedig a riporter megjegyezte: néha nem tudja eldönteni, hogy a szenátor az elnökségért vagy a Mr. Universe címért harcol-e?

Edzésmániáját is kifigurázta John McCain, amikor legújabb reklámjában Paris Hiltonhoz és Britney Spearshez hasonlította Barack Obamát, mert "csak a hírességek járnak naponta háromszor edzőterembe".

Még az is túlzott tökéletességének, "szuperember" voltának a jele, hogy végre kezd leszokni a dohányzásról - és így sem hízik egy dekát sem.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×