eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Délután eldőlhet, meg tud-e egyezni a két romániai magyar párt

A sokadik végső határidő lejárta után sem tudni, sikerül-e megegyezniük a romániai magyar pártoknak az őszi parlamenti választásokon való közös részvételről.

Megint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség térfelére került a labda abban az egyezkedési sorozatban, amelyet az őszi parlamenti választásokon való közös részvételről a Magyar Polgári Párttal folytat.

Szász Jenő, az MPP elnöke ugyanis ma reggel levélben közölte, hogy nem tartja kielégítőnek az RMDSZ által felajánlott két parlamenti mandátumot, a helyhatósági választásokon elért eredmények alapján ugyanis hat járna, közülük négy a székelyföldi megyékből.

A mandátumok száma körüli vita akkor kezdődött a két párt között, amikor a polgári párt elfogadta Markó Béla ajánlatát, hogy az RMDSZ jele alatti belső koalícióban állítsanak jelölteket az őszi parlamenti választásokra. Az ajánlatban az is szerepelt, hogy a mandátumokon a júniusi önkormányzati választás eredményei arányában osztoznak.

A parlamenti választásokat azonban Romániában, első ízben szervezik meg egyéni választókerületes rendszerben - így nem lehet pontosan tudni, hogy hány mandátumon is kell osztozkodniuk a magyar pártoknak.

Az RMDSZ csak a biztos befutóhelyekből számolta ki az MPP-nek járó mandátumszámot, és csak egy Kovászna, valamint egy Hargita megyei képviselői körzetet ajánlott fel.

A polgáriak viszont azzal érvelnek, hogy az egyéni választókerületes rendszer is biztosítja az arányos képviseletet, így a jelenlegi 32 fős parlamenti frakcióból kell visszaszámolni az őket megillető helyeket.

A vita várhatóan még ma eldől. Délutánra ugyanis Markó Béla összehívta az RMDSZ állandó tanácsát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×