eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az óceán hullámaival termeltetnek áramot

Az Atlanti-óceán hullámaiból száz kilowattos teljesítményű, villamos energiát termelő turbinát állítottak üzembe a skóciai Islay szigetén.

A berendezést Jim Mather skót energiaügyi miniszter indította be. Ez az eddigi legnagyobb turbina a szigetországban, amely a hullámok lendületével előállított áramot betáplálja az elektromos hálózatba.
A fejlesztő Wavegen óceánparti telepén 20 millió fontos befektetéssel összesen negyvenet építenek a következő másfél évben. A megtermelt 4 megawatt áram 1500 háztartás éves fogyasztását fogja fedezni; a parttól 350 méterre húzódó turbinasor hullámtörőként is szolgál.

A Wavegen működteti a világ első kommerciális hullámenergia-erőművét is, ugyancsak Islay szigetén. A 2000-ben üzembe állított Limpet teljesítménye 500 kilowatt.

A cég anyavállalata, a Voith Siemens Hydro világszerte 40 ezer vízzel hajtott turbinát telepített már. Az általuk megtermelt évi 300 ezer megawatt a vízierőművekkel előállított összes áram harmada.

A földfelszín háromnegyedét borító óceánokban bőséges megújuló energiaforrás rejlik, amelyet főként az áramlásokból, az árapály-mozgásokból és a hullámokból lehet kinyerni.

A hullámturbinák két fő típusa létezik; az egyik a parton beágyazott turbina - ilyenekkel működik a Limpet -, a másik pedig a parttól távolabb, a vízben telepített berendezés, amelyet a mélyebb vízben keletkező hullámok hajtanak. Ilyen az a 100 kilowattos teljesítményű berendezés is, amelyet Skóciában most rákapcsoltak a hálózatra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×