eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Amikor a perén nyerészkedik a háborús bűnös

Alig kezdődött el a háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic perének tárgyalása a hágai bíróságon, a szerb sajtó máris azt feszegeti, hogy ki mennyit keres, és mennyibe kerül a bírósági tárgyalás. Az eddigi legdrágább hágai per 1,4 millió dollárjába került a hágai Nemzetközi Bíróságnak.

A délszláv háború boszniai áldozatairól esik a legkevesebb szó a szerb sajtóban. Inkább arra összpontosítanak, létezett-e megállapodás Richard Hoolbroke és Radovan Karadzic között arról, hogy a boszniai szerb politikust futni hagyják - amit persze tagad a volt amerikai főtárgyaló.

Annak ellenére, hogy egyedül fog védekezni, lesznek támogatói, tanácsadói, asszisztáló ügyvédei. Ezért már azt is számolgatják, mindez mibe fog kerülni, és ki mennyit keres. A hágai bíróság munkájában részt vevő ügyvédek kétezer dollárt kapnak fix összegként. Azonban komoly tételt jelentenek a nyolcvan és száz dollár közt mozgó napidíjak is.

Ezenfölül számolni kell még az ügyvédek útiköltségével és a szállodai költségekre kapott kétszázötven dollárral. Ily módon egy hágai védőügyvéd havi átlagkeresete eléri a havi 78 ezer dollárt, ami nem sokkal kevesebb tizenkétmillió forintnál.

Az eddigi legdrágább per 1,4 millió dollárjába került a hágai bíróságnak. Akkor Zoran Zigic boszniai szerbet ítélték el huszonöt év börtönre. Kiderült, hogy ügyvédjével megegyezve fele-fele arányban osztották el a védelemre szánt pénzt. Ebből az elítélt két luxuslakást vásárolt a Bánátban fekvő Nagybecskereken, és az is kiderült, hogy harmincezer dolláros számlát hozott össze a scheveningeni börtön kantinjában.

A hágai bíróság tavalyi költségvetése közel 277 millió dollár (körülbelül 41 milliárd forint) volt.

Miroslav Lajcak, Bosznia-Hercegovina nemzetközi főmegbízottja azt mondta: van annyi pénze a Karadzic-családnak, hogy ha akarják, a családtagok meg tudják látogatni az egykori politikust.

A szerb sajtó már többször emlékeztetett arra, hogy Karadzic 1997-ben, miután távozott a boszniai szerb elnöki tisztségből, 26 millió német márkát vitt el egy Banja Luka-i bankból, ráadásul elismervény ellenében, személyesen.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×