eur:
401.04
usd:
366.98
bux:
74553.99
2024. október 14. hétfő Helén

Új miniszterelnök lesz-e az ősz végére?

A Tony Blair kormányfői és pártvezetői megbízatását megegyezés alapján öröklő, de a választók körében népszerűtlen Gordon Brown helyzete egyre tarthatatlanabbá válik, ahogy növekedik az ellenzéki konzervatív párt támogatottsága, a világgazdaság problémái pedig kezdenek begyűrűzni a szigetországba is.

Az a kérdés: maradjon-e a párt élén Brown, vezesse-e ő a labour szocialisták soron következő választási küzdelmét? Nagy valószínűsége van, hogy ebben az esetben a szavazók akaratából a fiatal, energikus David Cameron által vezetett konzervatívok átveszik az ország kormányzását.

Gordon Brown a kormányfői előrelépését megelőzően hosszú éveken át volt pénzügyminiszter, és Tony Blair mindig úgy utalt rá, mint a brit gazdasági egyensúly megőrzőjére. De ez az egyensúly megingani látszik és a helyzetet erősen rontja az energiaválság. A gáz és a villanyáram árát épp most készülnek sokkoló mértékben emelni. Tehát Gordon Brown gazdaságirányító tehetsége felől is kétségek merültek fel.

A brit szocialisták tisztában vannak a választási vereség veszélyével. A pártban kialakult a Brown menesztését kívánók tábora, államtitkárok is vannak e csoport tagjai között. Olyan politikust akarnak látni Brown helyén, aki képes gyors és erőteljes döntésekre. Ilyen személyiség a fiatal külügyminiszter, David Milliband , aki a hét elején újságcikkben fejtette ki, hogy a kormánypártnak sürgős megújulásra van szüksége. Brownt név szerint egyszer sem említette.

A Brown-tábor most azzal vádolja Millibandet, hogy a saját pecsenyéjét sütögeti, a kormányfői bársonyszékre pályázik. Milliband rendületlenül tagadja ebbéli szándékát, hangsúlyozza, hogy cikke nem Brown, hanem a konzervatív párt, és vezetője: David Cameron ellen irányult. A külügyminiszter szerdai sajtóértekezletén a BBC munkatársa egyenes kérdést tett fel Millibendnek: "Brown helyére pályázik?" A válasz nemleges volt, de nem kategorikus.

Csütörtök délelőtt Ivan Lewis egészségügyi miniszter szólalt meg, mondván, hogy a pártnak lendületes, határozott vezetőre van szüksége. Annál is inkább, mert a labour nem rég ősi fellegvárában, Glasgowban szenvedett vereséget időközi képviselőválasztáson a konzervatívoktól, s ez után Brown meglehetősen zavart nyilatkozatokkal rontotta pártvezetői reputációját.

Most nyári vakáció következik a brit politikában. De az angolok találgatják: új miniszterelnökük lesz-e az ősz végére?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 09:25
×
×
×
×