eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Három kocsmáros egymásnak ugrasztotta fél Németországot

Németországban parázs vitát lobbantott lángra az alkotmánybíróság döntése: általánosságban alkotmányellenesnek ítélték a szerte az országban életbe léptetett dohányzási tilalmat, és 2009 végéig a törvény újrafogalmazására szólítottak fel. Három kocsmatulajdonos keresett az alkotmánybíróságnál jogorvoslást, ahol - egyelőre legalábbis - kedvező döntést hoztak számukra.

Az alkotmánybíróság több panaszos keresetével foglalkozva elvetette az általános dohányzási tilalmat, egyben pedig a vonatkozó törvény átdolgozását írta elő, de addig is engedélyezte a 75 négyzetméternél kisebb kocsmák számára a dohányzást.

A tavaly hozott és a különböző tartományokban eltérő időpontban és szigorral életbeléptetett törvény értelmében tilos rágyújtani középületekben, pályaudvarokon és repülőtereken, valamint vendéglátóipari létesítményekben, hacsak nem tudnak kialakítani egy külön dohányzó helyiséget.

Mivel a kicskocsmák erre képtelenek voltak, vendégeik jórésze elpártolt tőlük, ez pedig súlyos anyagi csapást jelentett számukra.

Három kocsmatulajdonos az alkotmánybíróságnál keresett jogorvoslást, ahol - egyelőre legalábbis - kedvező döntést hoztak számukra. Feltételül szabta azonban, hogy a dohányzótermekbe csak 18 éven felüli személyek léphetnek.

A döntés azonban megosztotta a mind a politikusokat, mind pedig tartományokat. Míg az erős dohányos hírében álló Wolfgang Schäuble belügyminiszter az ország federatív berendezkedésének szellemében az egész országra érvényes tilalom ellen foglalt állást, Ulla Schmidt egészségügyi miniszter, továbbá Sabine Betzing kábítószerügyekkel foglalkozó kormánybiztos általános érvényű, országos intézkedést sürgetett.

Az északi tartományok, valamint Baden Württenberg és a főváros Berlin máris jelezte, hogy mától megtűri a dohányzást a kiskocsmákban, Szászország egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett, míg Bajorország a jövőben is szigorúan tartja magát a dohányzási tilalom feltétel nélküli betartásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×