eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A szakáll és a festett haj sem mentette meg Karadzicot

A keddi belgrádi újságok a címlapon számolnak be Radovan Karadzic elfogásáról, s tele vannak az akció körülményeit illető ellentmondásos találgatásokkal.

A letartóztatásról egyelőre csak egy szűkszavú hivatalos közlemény jelent meg, amelyből annyi derült ki, hogy a szerb biztonsági szolgálatok fogták el a volt boszniai szerb elnököt. A belgrádi belügyminisztérium annyit közölt, hogy munkatársai nem voltak részesei az akciónak.

Újabb hivatalos tájékoztatás a kedd délelőtti órákban várható, amikor Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős tanács elnöke és Vladimi Vukcevic, a háborús bűnösökkel foglalkozó szerb különleges ügyész tart sajtóértekezletet.

Meg nem nevezett forrásból azonban a Politika és a Press című újság is úgy értesült, hogy a lobogó ősz hajáról ismert Karadzicnak elfogásakor festve volt a haja, s hosszú szakállat is viselt. A Press ehhez még azt is hozzáteszi, hogy az egykori politikus épp a horvát tengerpartra, Splitbe készült, amikor elfogták.

A Vecernje Novostit ezzel szemben valaki arról tájékoztatta, hogy Karadzicot a szerb főváros Vracar nevű belső kerületében fogták el, ahol hosszabb ideje bujkált.

A Blic állítja, hogy tartózkodási helyét a Biztonsági Információs Szolgálat már egy hónapja felderítette, s a letartóztatással azért vártak, mert minden kétséget kizáróan meg akarták állapítani a személyazonosságát. Ez a múlt hét péntekére sikerült, majd következett az akció előkészítése, s hétfőn este hét óra körül a letartóztatás.

Mindenki másképp tudja

Az Alo című újság is úgy tudja, hogy az akciót az információs szolgálat, konkrétabban annak a tisztségéről egy-két hete indoklás nélkül leköszönt korábbi vezetője, Rade Bulatovic irányította, s részt vett benne Boris Tadic államfő kabinetfőnöke, Miodrag Rakic.

A Danas című újságot valaki úgy tájékoztatta, hogy az illetékeseknek sikerült új információkat szerezniük azokról, akik segítik a bujkálásban Ratko Mladic volt boszniai szerb hadsereg főparancsnokot. Az értesülések azonban csak rájuk vonatkoznak, s nem a Hága által ugyancsak üldözött tábornokra.

Az információkat átadják Serge Brammertznek, a Nemzetközi Törvényszék főügyészének, aki kedden akart Belgrádba látogatni, de Karadzic elfogásának hírére elhalasztotta az útját, hogy Hágából kövesse nyomon a kiadatás körüli fejleményeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×