eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Jól vannak a szabadon engedett német hegymászók

Hétfőre várják Németországba azt a három bajor hegymászót, akit a PKK nevű szélsőséges kurd szervezet 12 napos fogság után vasárnap engedett szabadon a kelet-törökországi Ararát-hegy közelében.

A három hegymászó a körülményekhez képest jó egészségben van - közölte a nyilvánossággal Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, miután a szabadon engedés hírét megtudta török hivatali kollégájától, Ali Babacántól.

Később Angela Merkel kancellár is foglalkozott az üggyel, de csupán annyit közölt, hogy a berlini kormány mindent elkövetett a túszok elengedése érdekében. Ebből sokan arra következtetnek, hogy a hegymászókért Németország válságdíjat fizetett az emberrablóknak.

A német televízió - habár nem zárta ki a pénzbeli megváltás tényét - hétfő reggeli adásában rámutatott arra, hogy a PKK néven ismert, betiltott Kurdisztáni Munkáspárt a bajor hegymászók elrablásával inkább a török kormánnyal szembeni követeléseire akarta felhívni a figyelmet. Eredetileg a PKK azt követelte Berlintől, hogy gyakoroljon nyomást Ankarára a szervezet elleni katonai akciók leállítása érdekében. A német kormány kezdettől fogva leszögezte, hogy ezúttal is ragaszkodik mindenkori álláspontjához, amely szerint nem enged emberrablók követelésének.

A szabadonengedés tényét a török hatóságok és a kurd szakadár szervezet egymásnak ellentmondóan közölte: míg az ankarai kormány saját katonai fegyvertényként igyekszik beállítani a három bajor hegymászó kiszabadulását, a PKK azt állítja, hogy sohasem tőrt a túszok életére, és saját elhatározásásból engedte el őket, miután követeléseikre felfigyelt a nemzetközi közösség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes

Bár a párizsi olimpián szerzett bronzérem után még bizonytalan volt a folytatásban Kopasz Bálint, mára eldöntötte, hogy a Los Angeles-i ötkarikás játékokig kitart szeretett sportága mellett. Tokió olimpiai bajnok kajakosa azt mondta az InfoRádióban, hogy elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzéseit illetően, és továbbra is keresi az okokat, hogy mi történhetett vele az olimpiai döntő utolsó 200 méterén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×