eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Afrikában vannak a legnagyobb olajtartalékok

Hamarosan Afrika lehet a világ elsőszámú oljaexportőre, itt van ugyanis a világ feltáratlan olajmezőinek egyharmada. A bökkenő csak az, hogy ennek nagyobb része bizonytalan stablitású, kiszámíthatatlan régiókban található. Ha kitermelnék Afrika olaját, azzal csak kevesen járnának jól, a fekete kontinens népe nem látná hasznát.

A Közel-Kelet vetélytársa lesz olajtermelésben Afrika a következő évtizedben. A fekete kontinens minden évben nagyobb és nagyobb szeletet hasít ki magának a világ olajtermeléséből.

Az Amerikai Egyesült Államok már most is több olajat vásárol Angolától és Nigériától, mint Szaúd-Arábiától. Angola, az OPEC legújabb tagja, megelőzte Nigériát, és Afrika legnagyobb termelőjévé lépett elő napi 2 millió hordós termelésével, és a következő három évben az ország elérheti Kuvait 2,6 millió hordós napi felhozatalát is.

2015-re Amerika fogyasztásának negyedét fogja Afrikából szállítani, miközben csupán csak 15 százalékot vásárol majd Szaúd-Arábiától. Így a kontinens Amerikai egyetlen nagy kiszolgálója lesz Kanada mellett.

Ennek oka, hogy Afrikáé a legnagyobb olajtartalék. Az olajvállalatok eddig viszonylag keveset termeltek errefelé, a fekete kontinens elkerülte a figyelmüket a világ nagy olajtermelő vidékeihez képest. Most így Afrikában fedezik fel a legtöbb olajtartalékot: 2001-ben 8 milliárd hordónyi olajat találtak, ebből 7 milliárdot Afrikában.

Csökkentenék a függőséget

2000 óta a friss olajkészletek egyharmadára Afrikában bukkannak rá. A legnagyobb lelőhelyek egyike a Guineai-öböl. A növekvő olajáraknak köszönhetően van esély arra, hogy nekiállnak ezen olajmezők feltörésének. Ha ez megtörténne, Angola kétszer-háromszor annyit tudna termelni, mint jelenleg.

Amerika pedig úgyis arra törekszik, hogy minél több forrásból elégítse ki szükségleteit, és biztosan szívesen csökkenti a Közel-Kelettől való függőségét.

Az egyetlen probléma, hogy a nyugat-afrikai partvidék a világ talán leginstabilabb régiója, Nigéria például a gerillaháború és a szabotázsakciók miatt termel 25 százalékkal kevesebbet, mint amire képes lenne. Angola pedig három évtizednyi polgárháborút zárt le 2002-ben.

Jose Eduardo dos Santos marxista milliomosokból álló kormánya elmerült a korrupcióban. A miniszterelnököt magát Afrika leggazdagabbjai közt tartják számon.

Az olajkitermelés sem sok jó hozna a fekete kontinens népének, valószínűleg egy szűk elit gazdagodna meg belőle. A világ pedig egy bizonytalan régiótól válna függővé.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×