eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Merkel afférja Algériában

A német kancellárnak alighanem emlékezetes marad első hivatalos algériai látogatása. A kormány gépét ugyanis az algériai főváros repülőterén Angela Merkel tárgyalásai alatt súlyosan megrongálták, és így hazaindulása elhúzódott, holott Berlinben már várta a vendégsereg, amely az 54. születésnapjára jött össze.

A kancellárt a német légierő minden kényelemmel ellátott légibusza szállítja külföldi útjaira. Angela Merkel népes gazdasági küldöttség élén szerdán - kétnapos hivatalos látogatásra - Algériát kereste fel, és visszaindulását csütörtök délre tervezte, hogy még időben Berlinbe érjen 54. születésnapjának méltó megünneplésére.

Az algériai főváros repülőterén várakozó német kormánygépet egy rakodás során egy kiszálló lépcsőket mozgató vontatóautó súlyosan megrongálta. Az összeütközés során letörött a gép egyik motorja is, úgyhogy a reptérre érkező német küldöttség hazaindulása az első pillanatban reménytelennek tűnt.

A kancellár azonban erényt csinált a szükséghelyzetből, és rövid diplomáciai közbelépés után visszatért Buteflika államelnökhöz, akivel kávé és sütemény mellett együtt ünnepelte születésnapját.

Azonban az állami algériai légitársaság sem maradt a kancellár adósa, hanem magára vállalta a német kormánygép kijavításának minden költségét, egyben pedig lehetővé tette Angela Merkelnek és kísérete egy részének, hogy az Air Algerie gépén még a délután folyamán visszatérhessen Berlinbe, ahol aztán némi késéssel, de vendégei körében ünnepelhette az ország első női kancellárja 54. születésnapját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×