eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Divat lett az emberölés

Újabb fiatalt késeltek meg Londonban csütörtökön. Az év eleje óta ő a 21. áldozata a szúrófegyverrel elkövetett erőszakhullámnak. A brit belügyminisztérium adatai szerint tavaly egész évben 26 tizenévest késeltek halálra a brit fővárosban - az elkövetők nagy többsége tinédzser volt. Finszter Géza kriminológus szerint ismertek olyan esetek, amikor bizonyos bűncselekményeket egy megadott földrajzi helyen követnek el.

Bár nehéz megfejteni a Nagy-Britanniát sújtó erőszakhullám okait, az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő elmondta: a kriminológia ismer olyan jelenséget, hogy erőszakos bűncselekmények egy meghatározott időszakban földrajzi helyhez kötve jelentkeznek.

Példa volt erre az Egyesült Államokban azoknak a főfegyverhez jutó fiataloknak a viselkedése, akik egy-egy nagyvárosban autókból tüzeltek a mozikból kijövő emberekre. Ezek is teljesen értelmetlen, irracionális mészárlások voltak - tette hozzá a kriminológus.

Finszter Géza szerint nagyon bonyolult a brit jelenség, mert a jól körülhatárolható helyen történő erőszakos cselekmények divatszerűen terjednek, és bizonyos időnként megmagyarázhatatlanul elszaporodnak, aztán ugyanolyan érthetetlen módon eltűnnek.

Az emberölés divata ép erkölccsel rendelkező ember számára felfoghatatlan - véli a szakértő, aki szerint ez nagy csődje az erkölcsösségnek, amire minden modern társadalom épít.

Sok kezelési technika együttműködése kell a gyógyuláshoz - tette hozzá Finszter Géza.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×