eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Brüsszel volt a téma a Tusnádfürdőn

Brüsszelbe készülnek a határon túli magyar szervezetek vezetői, hogy ott közösen lépjenek fel a kárpátmedencei magyar autonómiatörekvések előremozdítása ügyében.

Elfogadták Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívását a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácsba tömörült magyar szervezetek, és októberben közösen látogatnak el Brüsszelbe, hogy az Európai Unió színterein képviseljék a magyar autonómiatörekvéseket. Mindez az autonómiatanács Tusnádfürdőn tartott ülésén derült ki, ahol többek között az októberre tervezett brüsszeli út részleteit egyeztették.

A jelentősebb kárpát-medencei magyar szervezetek közül csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem küldte el képviselőit az autonómiatanács ülésére. A tanácskozáson meghívottként Orbán Viktor is részt vett. A Fidesz elnöke úgy értékelte, a Magyar állandó Értekezlet beszüntetése után felértékelődött a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács szerepe.

Úgy vélte, nemzetpolitikai szempontból fontosak és szükségesek a kárpát-medencei autonómiarendszerek, és az autonómiatanácsnak jelentős szerepe lehet ezek nemzetközi megjelenítésében.

Amint a tanács - egyébként zárt ajtók mögött zajlott - üléséről kiadott közleményből kiderül, az ülés résztvevői örömmel nyugtázták, hogy a szerbiai magyar pártok összefogása következtében megerősödött a délvidéki magyar érdekképviselet. Hasonló összefogásra biztatták az erdélyi magyarságot is az őszi romániai parlamenti választások előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×