eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ország bármely pontján lecsaphatnak a gyilkosok

A legújabb hivatalos adatok szerint az elmúlt hónapokban járványszerűen terjedő késeléses erőszak nemcsak Londont és az angol nagyvárosokat fenyegeti, hanem egész Nagy-Britanniát.

Napi 60 késelés - hivatalos adatok szerint tavaly Nagy-Britanniában ennyi bűntényt követtek el a veszélyes eszközzel, és ebbe az angol belügyminisztérium nem számolta bele a tavalyi, összesen 250 halálos késeléses esetet, amiről külön statisztikát vezetnek.

"A közvéleménynek meg kell értenie, hogy ez nemcsak Londont, vagy a nagyvárosokat, hanem az egész országot érintő súlyos probléma" - mondta a napokban Ian Johnston, a Rendőrkapitányok Szövetségének elnöke, aki szerint bár szükségesek a közép és hosszú távú intézkedések, jelenleg inkább radikális, rövid távú megoldásokat kéne találni.

A nem halálos kimenetelű késelések közel harmadát Londonban követték el tavaly, szám szerint 7428-at. Manchesterben és vonzáskörzetében 2294, Középnyugat-Angliában pedig 2303 késsel, vagy valamilyen éles eszközzel elkövetett bűncselekményt jelentettek 2007-ben.

A tavalyi, Angliában és Walesben előfordult összesen 22151 késeléses bűncselekmény közül 231 gyilkossági kísérlet, 5248 pedig szándékos sérülésokozás volt. 2785 esetben követtek el késsel súlyos testi sértést, 2359-szer üzletet, 11528 esetben pedig személyt raboltak ki a veszélyes eszköz segítségével.

Bár a statisztikák csak Angliát és Walest veszik figyelembe, a hatóságok hasonló mértékű erőszakot észlelnek Skóciában is, ahol a Glasgow-hoz hasonló nagyvárosokban terjednek a késeléses bűntettek.

Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hivatalos adatok nem tükrözik pontosan a helyzet súlyosságát, ugyanis sok áldozat úgy hagyja el a kórházat, hogy nem tesz feljelentést a rendőrségen.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×