eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Már arabul is sugároz a Euronews

Az eddig hét nyelven sugárzó Euronews európai hírtelevízió elindította arab nyelvű adását, több millió új nézőt megcélozva az arab országokban és Európában.

Az arab nyelvű adás elindítását az Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet létrehozásához időzítették: a szervezetet az Európai Unió és a mediterrán országok 43 állam- és kormányfőjének párizsi csúcstalálkozóján vasárnap indítják útjára.

Az arab nyelvű műsorok ugyanolyanok lesznek, mint amilyeneket a hét másik nyelven: németül, angolul, spanyolul, franciául, olaszul, portugálul és oroszul sugároznak, ugyanazokkal a felvételekkel: félóránként hírműsor, rövid társadalmi, kulturális, sport és gazdasági magazinműsorok, valamint a híres No commenttel, amelyben újságírói kommentár nélkül sugároznak sokkoló felvételek. Ezek a műsorok már elérhetők angol és francia nyelven az arab világban.

A Euronews új csatornája nem az al-Dzsazírát vagy az al-Arabíját, hanem sokkal inkább a CNN és BBC World hírtelevíziókat tekinti konkurensének. A Euronews arab nyelvű adását az Európai Bizottság finanszírozza évi 5 millió euróval, ötéves finanszírozási garanciával. A csatorna teljes költsége 50 millió euró.

Az új szolgáltatás biztosítására nyolc országból tizenhét újságírót vettek fel, ők is a Euronews Lyon közelében fekvő központjában fognak dolgozni, csakúgy mint többi kollégájuk, azaz mintegy harminc ország kétszáz újságírója.

A Euronews 1997-ben már próbálkozott arab nyelvű adással, az azonban két év múlva megszűnt.

A Euronewst 130 országban sugározzák 35 műhold segítségével, és világszerte 200 millió háztartásban fogható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×