eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Evakuálják a sodródó sarkkutató állomást

Megkezdték vasárnap annak a 21 sarkkutatónak az evakuálását, akik tavaly szeptember óta végeztek a klímaváltozással kapcsolatos, stratégiai jelentőségű megfigyeléseket az úszó jégtáblára telepített orosz Északi-sark-35 kutatóállomáson.

Munkájuk befejezéséről a Norvégiához tartozó Svalbard szigetcsoport, azaz a Spitzbergák megközelítése miatt döntöttek az orosz hidrometeorológiai szolgálat Arktiszi és Antarktiszi Tudományos-kutató Intézetének vezetői.

Az intézet közlése szerint a kutatók kimenekítésére Arhangelszkből indított Mihail Szomov dízelhajó - melyet az utolsó néhány száz kilométeren az Arktika atomjégtörő vontatott keresztül a jégmezőkön - vasárnap déltájban kötött ki a kutatóállomással sodródó jégtáblán, a Spitzbergáktól mintegy 120 kilométerre északkeletre.

A hajó egy Mi-8-as helikoptert is magával vitt, amely segíti a berakodást.

A kutatóállomást 2007. szeptember 21-én telepítették a Jeges-tenger Eurázsiai-nagymedencéjébe, az Északi-föld szigetcsoporttól északkeletre. A kiválasztott jégtábla azóta mintegy 2500 kilométeres utat tett meg vele, átlagban napi 8,5 kilométeres sebességgel.

A világ első sodródó sarkkutató állomását szovjet kutatók létesítették 1937-ben. A mostani, 35. orosz expedícióban 20 orosz és egy német kutató vett részt, s velük szolgált a jégtáblán két kutya, Beljas és Dina is, hogy megvédjék az állomást a jegesmedvéktől.

A kutatóknak olyan páratlan megfigyeléseket sikerült elvégezniük, amelyek révén stratégiai jelentőségű értékelés készíthető arról, milyen hatással lesz a klímaváltozás a következő években az Északi-sark térségének gazdasági kihasználására.

Az Északi-sark ásványkincsekben gazdag vidéke jelentősen felértékelődött az elmúlt években, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Föld éghajlatának melegedésével olvadásnak indult a jégtakaró. Az arktiszi területekre jelenleg az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Norvégia és Dánia formálnak igényt.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×