eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Meghalt egy magyar tűzszerész Afganisztánban

Hősi halottá nyilvánította, és posztumusz őrnaggyá léptette elő Nemes Krisztiánt Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A most elhunyt Nemes Krisztián százados váltotta Afganisztánban Kovács Gyula hadnagyot, aki egy hónappal ezelőtt halt meg, szintén egy bomba hatástalanítása közben.

A Baghlan Tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlege feladatvégrehajtásra vonult ki az MH PRT felelősségi körzetébe tartozó területen lévő Kunduz városba vezető útra, amikor - eddig tisztázatlan körülmények között - robbanás történt, amelynek következtében a magyar tűzszerész katona életét vesztette - olvasható a minisztérium közleményében.

Nagy Andrea Éva százados, a Honvédelmi Minisztérium (HM) médiaosztályának munkatársa a tragédia körülményeiről szólva annyit mondott, hogy magyar idő szerint szombaton, reggel hat órakor kapott bejelentést a tartományi újjáépítési csoport tűzszerész részlege, hogy a tábortól ötven kilométerre, a Kunduzba vezető úton robbanószerkezetet találtak.

A magyar katona az egyik helyi rendőrrel kezdte meg a felderítést, eközben történt, eddig tisztázatlan körülmények között a robbanás, amelybe Nemes Krisztián belehalt. A rendőr kórházban került, még mindig eszméletlen állapotban van - tette hozzá Nagy Andrea Éva.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter utasította Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre.

Mint írták, a honvédelmi miniszter indokoltnak tartja - mivel rövid időn belül második alkalommal következett be tragédia - hogy a bizottságot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) vezesse, megfelelő szakemberek bevonásával.

"A bizottság haladéktalanul, az első légi híddal Afganisztánba utazik" - tartalmazza a közlemény, amely kitér arra is, hogy a vezérkari főnök a vizsgálat vezetésével Benkő Tibor vezérőrnagyot, az MH ÖHP parancsok-helyettesét bízta meg, akinek mind a két esetről részletes jelentést kell tennie.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter vidéki programját megszakítva Budapestre utazik, hogy beszéljen a magyar alakulat parancsnokával - írta közleményében a tárca.

A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: a Párizsban tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszinte részvétét fejezi ki a történtek miatt.

Hozzátette: a kormányfőt azonnal tájékoztatták a történtekről. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc támogatta a honvédelmi miniszter intézkedéseit; hogy további döntésekre szükség van-e, azt csak a vizsgálat lezárta után lehet megmondani.

A szombaton elhunyt katona az afganisztáni misszió második halálos áldozata. Egy hónappal ezelőtt, június 10-én a 30 éves Kovács Gyula főtörzsőrmester egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben halt meg. A bagláni tartományban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerész egysége egy közúton talált robbanószerkezethez vonult ki, hogy a hatóságok kérésére hatástalanítsa. A robbanóeszköz a hatástalanítás közben robbant fel, a katona ekkor vesztette életét.

A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál a bagláni tartományban. Az afganisztáni a NATO jelenlegi legnagyobb katonai művelete. A közép-ázsiai országban állomásozó, körülbelül 47 ezer fős ISAF-csapatokban 250 magyar katona szolgál.

Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban kilenc tűzszerész szakember dolgozik.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×