eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elhunyt a szívsebészet forradalmára

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Michael DeBakey, aki az elsők között végzett szívkoszorú áthidaló, azaz bypass műtétet, és számos forradalmi újítással gyarapította a szívműtétek eszköztárát.

Az amerikai szakember megváltoztatta a szívműtétek technikáját, és az elsők között végzett bypass-operációkat. Sebészek generációját képezte a Baylor Orvosegyetemen, ő maga több ezer pácienst műtött. 1996-ban Moszkvában ő műtötte meg Borisz Jelcin orosz elnököt.

Michael DeBakey 2006-ban betegként is beírta magát az orvoslás történelmébe. Az akkor 98 éves sebész volt a legöregebb túlélője a saját maga által eltervezett műtétnek, bizonyítva, hogy egy egészséges ember még ebben a korban is kibírja a nagy beavatkozást.

Fiatal orvostanhallgatóként 1932-ben feltalálta a görgős szivattyút. Ez a berendezés a fő eleme lett a szív-tüdő gépeknek, lehetővé téve nyitott szívműtétek elvégzését. A különleges szivattyú a műtétek során átveszi a szív és a tüdő szerepét.

Pályafutása alatt számtalan újítással és találmánnyal gazdagított az orvoslást, ezek ma már nélkülözhetetlenek a kórházakban. Michael DeBakey egyebek mellett úttörője volt a szívátültetésre váró betegek számára fontos műszívek és a szívpumpák kifejlesztésének is.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×