eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egy ideig nem mennek terepre a magyar tűzszerészek Afganisztánban - a nap hírei

Újabb magyar tűzszerész vesztette életét Afganisztánban. Nem fogadta el a Zimbabwe elleni határozati javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Külön elismerést kapott a nemzetközi zsűritől Gigor Attila filmje Karlovy Varyban. A nap hírei 2008. július 12-én, szombaton.

Afganisztánban feladatvégzés közben meghalt egy magyar tűzszerész. A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította, és posztumusz őrnaggyá léptette elő az ázsiai országban néhány hete szolgáló Nemes Krisztiánt. Szekeres Imre azt is közölte: különleges vizsgálóbizottság indul majd a helyszínre, miután rövid időn belül már a második magyar tűzszerész vesztette életét Afganisztánban. A tárca médiaosztályának munkatársa azt mondta: a most elhunyt 32 éves tűzszerész váltotta az egy hónappal ezelőtt, egy bomba hatástalanítása közben meghalt Kovács Gyula hadnagyot. Nagy Andrea Éva hozzátette: a tartományi újjáépítési csoport tűzszerész részlege magyar idő szerint szombat reggel hat órakor kapott bejelentést, hogy a tábor közelében, a Kunduzba vezető úton robbanószerkezetet találtak. Szólt arról is: a magyar katona az egyik helyi rendőrrel kezdte meg a felderítést, eközben történt eddig tisztázatlan körülmények között a detonáció.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerész részlege egyelőre nem vesz részt semmilyen feladat végrehajtásában. Erről Sándor Tamás parancsnokhelyettes döntött. A döntést Szekeres Imre miniszter is támogatja és megerősíti. Az ázsiai országban jelenleg mintegy 250 magyar katona teljesít szolgálatot. A mostani haláleset miatt Sólyom László államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részvétét fejezte ki.

A romák bevonását szorgalmazták az Európa legnagyobb kisebbségének társadalmi integrációját célzó programokba a szombati budapesti nemzetközi konferencia résztvevői. A tanácskozáson Európa mintegy 60 roma civil szervezetének képviselői voltak jelen. A résztvevők azt hangsúlyozták: képzettebb roma vezetőkre, határozottabb fellépésre, a civil szervezetek hatékonyabb érdekérvényesítő erejére van szükség. Emellett azonnali lépéseket szorgalmaztak az oktatás és a foglalkoztatás területén a romák esélyegyenlősége érdekében.

A közeljövőben ellenőrzi a kórházi várólistákat az Egészségbiztosítási Felügyelet. A Magyar Nemzet úgy tudja: a szakemberek nemcsak a listák meglétét vizsgálják majd, hanem azt is, hogy a betegeket valóban a megfelelő sorrendben látják-e el. Kiss Norbert, a felügyelet főosztályvezetője azt mondta: a szabálysértő fekvőbeteg-ellátó intézményeket megbüntethetik. A Magyar Nemzet szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy a várólista könnyen kijátszható, miután a betegek már tudják, bizonyos műtétek esetében mennyibe kerül a várólista elejére kerülni.

Nem fogadta el a Zimbabwe elleni szankciókról szóló határozati javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A testületben összegyűlt a szükséges számú szavazat, de Oroszország és Kína vétója miatt azt mégsem hagyták jóvá. Az Egyesült Államok fegyvereladási embargót, valamint utazási, és pénzügyi büntetőintézkedéseket javasolt Zimbabwe, illetve Robert Mugabe elnök és a vezetés 13 másik tagja ellen. A nemzetközi közösség törvénytelennek tekinti Robert Mugabe június 27-ei újraválasztását.

Megállapodás jött létre az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalásokon arról, hogyan ellenőrizzék az ázsiai ország nukleáris leszerelését. Az egyezség értelmében Phenjan október végéig teszi működésképtelenné legnagyobb nukleáris létesítményét, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán és Dél-Korea pedig teljesíti az olajszállításokra és más gazdasági segítségre tett korábbi ígéreteit. Az ellenőrzés keretében felkeresik majd az észak-koreai létesítményeket, és egyeztetnek a műszaki személyzettel.

Egy dán alkotás kapta Karlovy Varyban a 43. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. A film egy fiatal koppenhágai rendőr története, akit büntetésül egy vidéki kisvárosba helyeznek át. Közép-Európa egyetlen jelentős filmfesztiválján a versenyfilmek kategóriájában Gigor Attila A nyomozó című alkotása külön elismerést kapott a nemzetközi zsűritől. A dokumentumfilmek kategóriájában díjat kapott Nemes Gyula Elveszett világ című filmje. A kilencnapos fesztiválon a magyar filmművészetet hét alkotás képviselte.

Nagy-Britanniában az Év művésze díjra jelölte Fischer Ivánt a világ egyik legtekintélyesebb komolyzenei magazinja, a Gramophone. A Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója és az együttes éppen tíz éve nyerte el az év legjobb szimfonikus zenekari produkciójának odaítélt Gramophone-díjat, A csodálatos mandarin felvételéért. A folyóirat különböző kategóriákban kiosztott elismeréseit a komolyzene Oscar-díjainak tekinti a szakma. Az elismeréseket szeptember 25-én adják át Londonban.

Győr-Moson-Sopron megyében egy ember súlyosan, hárman könnyebben megsérültek, amikor a Dunába esett egy helikopter Mosonmagyaróvár közelében; A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese elmondta: a fedélzeten tartózkodók közül mind a négyen ki tudtak úszni a partra, az egyik utast lábtöréssel vitték kórházba. A MI 34-es helikopter balesetét nagy valószínűséggel az okozta, hogy alacsonyan repült és elszakított egy felsővezetéket.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×