eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fontos tudnivalók külföldre utazóknak

Bár a schengeni csatlakozásunk óta határellenőrzés nélkül léphetünk be például Ausztriába, úti okmányt mindenképpen magunkkal kell vinnünk. Épp ezért érdemes tudni, mi minősül úti okmánynak.

Ausztriában nemrég 50 euróra megbüntettek és hazaküldtek a hatóságok egy soproni házaspárt, mert csak személyi igazolvány volt náluk. Bár ez az okmány általában alkalmas arra, hogy átlépjük vele a határt, a Magyarországon forgalomban lévő, személyi azonosság igazolására alkalmas dokumentum számos típusa közül nem mindegyikkel tehetjük meg ezt.

Úti okmánynak az minősül, amelyben szerepel az állampolgárságunk, a jogosítvány tehát nem alkalmas arra, hogy külföldön ezzel igazoljuk magunkat - mondta az InfoRádióban az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal közép-európai igazgatója.

A személyi igazolványok közül azt lehet használni, amelyet 15 éven belül állítottak ki. Amelyet régebben, határozatlan időre kaptak meg az emberek, azokat a külföldi hatóságok nem fogadják el - közölte Kapus György.

A 14 évesnél fiatalabb gyermekeknek mindenképpen ki kell váltani az útlevelet, nekik ugyanis még nincs személyi igazolványuk.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×