eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

"Vidáman énekeltek, amíg korbácsoltak"

Nagy-Britannia-szerte arra szólították fel a jelentős élelmiszerláncokat, hogy ne árusítsanak Zimbabwéből érkező árukat, mert az exportból befolyó összeg nagy részét a Mugabe-rezsim luxusautókra és fegyverekre költi. Mindeközben a zimbabweiek éheznek, és az elnök híveinek terrorjának vannak kitéve.

Cukorborsó, zöldbab, kukorica, brokkoli, chili - ezek azok a termékek, amelyeket Nagy-Britannia legnagyobb élelmiszer-áruházai a Robert Mugabe-rezsimje alatt sínylődő Zimbabwéből importál. A brit szupermarketeket azonban most arra szólították fel, hogy ne árusítsanak a dél-afrikai országból érkező termékeket.

Az egyik legjelentősebb brit áruházlánc, a Tesco például több millió fontot fizet Zimbabwének a friss termékekért, és a cég szóvivője szerint a kényszerű kereskedelmi kapcsolat a több száz szegény gazdálkodót segíti, akik az élelmiszert teremlik, nem pedig a kormányt. Éppen ezért felelőtlenség lenne megfosztani őket a bevételtől - tette hozzá.

Peter Hain egykori miniszter azonban úgy véli: be kell rekeszteni Zimbabwéval a kereskedelmet, és mindenre kiterjedő tilalmat kell bevezetni. Ha pedig erre nem hajlandók az áruházak, akkor a vásárlóknak kell bojkottálniuk az árukat.

Hogyan tud élelmiszert exportálni egy ország, amelynek a népe éhezik? - tette fel a kérdést Wilf Mbanga, az Egyesült Királyságban megjelenő The Zimbabwean című újság szerkesztője. Az élelmiszer a népesség nagy részének elérhetetlen, vagy ha mégis, akkor olyan drága, hogy nem tudják azt megvenni - véli a zimbabwei újságíró, aki szerint az élelmiszerexportból származó külföldi valuta java egyenesen Mugabe kormányához vándorol. A kormánytagok pedig luxusautókat vásárolnak, vagy Kínától szereznek be fegyvereket.

"Énekeltek, miközben vesszővel korbácsoltak"

A The Sun brit lap egy rémült zimbabwei szenvedéseiről és a Mugabe-rezsim kegyetlenségeiről számolt be. A 38 éves piaci árus elmondta: egy táborban közel 2000 felnőttet és gyereket tereltek össze, akiket Mugabe emberei késsel fenyegettek.

Kalapáccsal ütötték a lábamat és az ujjaimat, és énekeltek, miközben vesszővel korbácsoltak. Aztán fejjel lefelé felakasztottak egy plafonon lévő kampóra - számolt be szörnyű élményeiről a négygyerekes apa, aki annak is szemtanúja volt, hogy egy nőt a férje előtt erőszakoltak meg. A férfinek az ablakon keresztül sikerült elmenekülnie.

Robert Mugabe zimbabwei vezető és hívei az elnökválasztás június 27-i második fordulója előtt kezdték el a lakosságot terrorizálni, de főleg az MDC ellenzéki párt aktivistáit veszik célba.

Címlapról ajánljuk
Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.

"Visszataláltunk az útra, amelyen korábban sikeresek voltunk" - így értékelték a főszereplők a holland meccset

Értékelte a magyar-holland labdaraúgó-NL-mérkőzés 1-1-es eredménnyel zárult történéseit számos főszereplő; a magyar gólszerző, a csapatkapitány és a kapus is. Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal is foglalkozott a kritikusaival, de szerinte játékosai emelt fővel jöhettek le a pályáról, persze a bosnyákok ellen hétfőn támadásban "több kell" majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

A technológiai innováció gyors üteme világszerte átalakítja az iparágakat, és ez alól a szórakoztatóipar sem kivétel. A média, a kultúra és azon belül a klasszikus zene is kezdi integrálni a fintech innovációkat, a blokchain technológiát és a kriptovalutákat. Ezek a digitális eszközök új módokat kínálnak a folyamatok menedzselésére, a bevételi források felszabadítására, és átformálják a művészek és a közönség közötti interakciót. A jogdíjelosztás javításától kezdve a decentralizált tartalomplatformok létrehozásáig a fintech jelentős változások előtt nyitja meg az utat ezekben a hagyományosan analóg iparágakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×