eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Csak minden ötödik rászorulónak jut vese

Angela Merkel német kancellár a közelmúltban arra kérte honfitársait, még életükben gondoskodjanak arról, hogy a szerveik a haláluk után felhasználhatóak legyenek.

Az 1997-ben hozott szervátültetési törvény szigorúan szabályozza Németországban az ilyen jellegű orvosi beavatkozásokat. Ennek értelmében csak olyan halott szervét lehet átültetni, aki még életében beleegyezett ebbe, és ilyen irányú szándékát írásba foglalta.

Lehetőség nyílik a szervátültetésre akkor is, ha az elhunyt közvetlen hozzátartozói így rendelkeznek. A törvény értelmében élő személy is felajánlhatja veséjét átültetési célra, de csak abban az esetben, ha ezzel közvetlen vérrokona életét tudja megmenteni.

Így akarják ugyanis elkerülni a donorkereskedelmet, ami kiváltképpen Kínában terjedt el.

Az elmúlt két évtized során a veseátültetések száma 10 százalékkal emelkedett, míg a szívátültetések száma 479-ről 350 alá csökkent. Nőtt viszont a májátültetések száma.

Míg azonban a halott személyektől származó szervátültetések üteme igen szerényen felfelé ívelő görbét mutat, az élő testből történő átültetések száma csaknem ötszörösére emelkedett, ami részben a német orvosi kamara, részben pedig az országos etikai tanács ismételt kampányára vezethető vissza.

Ennek ellenére évente a veseátültetésre váró páciensek alig egy ötödét tudják új szervvel ellátni, és ezzel Németország erősen elmarad a nyugat-európai átlag mögött.

Ennek anyagi vonzatai is vannak, mert a betegbiztosítók nem fedezik maradéktalanul az ilyen irányú költségeket, és ez nem hat ösztönzőleg azokra, akik embertársaik életének megmentése érdekében hajlandónak mutatkoznak legalább haláluk után egészséges szerveik gyógyászati célú felajánlására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.

"Visszataláltunk az útra, amelyen korábban sikeresek voltunk" - így értékelték a főszereplők a holland meccset

Értékelte a magyar-holland labdaraúgó-NL-mérkőzés 1-1-es eredménnyel zárult történéseit számos főszereplő; a magyar gólszerző, a csapatkapitány és a kapus is. Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal is foglalkozott a kritikusaival, de szerinte játékosai emelt fővel jöhettek le a pályáról, persze a bosnyákok ellen hétfőn támadásban "több kell" majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

A technológiai innováció gyors üteme világszerte átalakítja az iparágakat, és ez alól a szórakoztatóipar sem kivétel. A média, a kultúra és azon belül a klasszikus zene is kezdi integrálni a fintech innovációkat, a blokchain technológiát és a kriptovalutákat. Ezek a digitális eszközök új módokat kínálnak a folyamatok menedzselésére, a bevételi források felszabadítására, és átformálják a művészek és a közönség közötti interakciót. A jogdíjelosztás javításától kezdve a decentralizált tartalomplatformok létrehozásáig a fintech jelentős változások előtt nyitja meg az utat ezekben a hagyományosan analóg iparágakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×