eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Az atomrakéták maradnak

A Kereszténydemokrata- és Keresztényszociális Unió kivételével valamennyi párt sürgeti a Németországba telepített amerikai atomrakéták elszállítását. A kormány azonban egyelőre tartja magát ahhoz a NATO döntéshez, amelynek értelmében a nukleáris rakéták elrettentési célt szolgálnak, és ezáltal szavatolják az ország biztonságát.

Németország nem rendelkezik atomfegyverrel, azonban a területén állomásozó amerikai erők készenlétben tartanak nukleáris töltettel ellátott rakétákat is. A berlini kormány szóvivője az Egyesült Államok Európában állomásoztatott fegyverrendszereivel kapcsolatos tanulmányra hivatkozva, kifejtette, hogy a közeljövőben is az atomrakéták szavatolhatják a NATO biztonságát, noha Angela Merkel kancellár is a nukleáris fegyverek világméretű leszerelésén fáradozik.

A nyilatkozat kapcsolatban áll az amerikai légierő bizalmas felmérésével, amelyben nem titkolta az atomfegyverek európai állomásoztatásával járó kockázatot sem.

A tanulmány szerint az Európába telepített amerikai atomfegyvereket érintő biztonsági intézkedések nem felelnek meg a washingtoni védelmi minisztérium előírásainak, és a kezelőszemélyzet kiképzése sem megfelelő.

A berlini kormány szóvivője azonban leszögezte, hogy a kancellár tartja magát az előző német kormányok álláspontjához, és nem közöl adatokat a nukleáris rakétatelepekről.

A berlini koalícióban résztvevő szociáldemokraták viszont úgy vélik, hogy az amerikai fegyverek németországi állomásoztatása a hidegháború fölösleges öröksége, és semmi szükség nincs rájuk.

Az ellenzéki liberális párt vezetője pedig nyíltan felszólította a kancellárt, hogy kezdjen tárgyalást Washingtonnal az amerikai védelmi eszközök elszállításáról Németországból. Utalt arra is, hogy egy ilyen lépés kedvezően befolyásolná az európai leszerelési erőfeszítéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×