eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A szaúdi olajban bízik a világ

Szaúd-Arábia napi 9,7 millió hordóra emeli olajkitermelését júliustól - jelentette be az ENSZ főtitkára, miután találkozott a szaúdi olajminiszterrel. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt a térségi The National című lap idézte.

A szaúdi kitermelés növelésének hírét a hétvégén korábban ipari források közölték. Rijádtól azt várják, hogy a jelenlegi, napi 9,45 millió hordóról legalább napi 9,5 millió hordóra növeli kitermelését, de az emeléssel együtt sem éri el a napi 10 millió hordós mennyiséget. Utoljára 2005 novemberében termelt ki a szaúdi királyság napi 9,5 millió hordónyi olajat.

Szaúd-Arábia júniusban napi 300 ezer hordóval növelte kitermelését májushoz képest.

A szaúdi királyság a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) egyetlen tagja, amely még jelentősebb, gyorsan mozgósítható, pótlólagos kitermelési kapacitással rendelkezik, szükség esetén akár napi 2 millió hordóval is képes lenne jelenlegi kitermelését növelni.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) pénteken, az idén már a harmadik alkalommal mérsékelte a nyersolaj idei világkeresletére vonatkozó prognózisát. Az OPEC egyidejűleg közölte, hogy az igényeket meghaladó
mennyiségben hoz felszínre nyersolajat, tehát a jelenleg kitermelt mennyiség Szaúd-Arábia többletmennyiségével együtt a harmadik negyedévben a készletek növekedéséhez fog vezetni.

Korábban komoly fenyegetésnek ítélték meg a gazdasági növekedés kiszámíthatóságára nézve az emelkedő kőolaj- és élelmiszerárakat és a kitermelés fokozására szólítják fel az olajtermelő országokat a G8 országcsoport pénzügyminiszterei oszakai tanácskozásuk zárónapján.

A csoport szombaton kiadott közleménye nagyobb átláthatóságot szorgalmazott az olajpiacon. Úgy vélték: javítaná a piac hatékonyságát a "nagyobb átláthatóság és a piaci adatok - köztük az olajtartalékoké - megbízhatóságának növelése".

Az üzemanyagok árára egyes országokban, különösen Ázsiában alkalmazott szubvenciók csökkentését is javasolták, valamint célzott intézkedéseket annak érdekében, hogy a legszegényebb országok meg tudjanak birkózni az árak utóbbi hónapokban tapasztalt szárnyalásával.

Az amerikai könnyűolaj jegyzése júliusra hordónként 135 dollár jelenleg.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×