eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

A szaúdi olajban bízik a világ

Szaúd-Arábia napi 9,7 millió hordóra emeli olajkitermelését júliustól - jelentette be az ENSZ főtitkára, miután találkozott a szaúdi olajminiszterrel. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt a térségi The National című lap idézte.

A szaúdi kitermelés növelésének hírét a hétvégén korábban ipari források közölték. Rijádtól azt várják, hogy a jelenlegi, napi 9,45 millió hordóról legalább napi 9,5 millió hordóra növeli kitermelését, de az emeléssel együtt sem éri el a napi 10 millió hordós mennyiséget. Utoljára 2005 novemberében termelt ki a szaúdi királyság napi 9,5 millió hordónyi olajat.

Szaúd-Arábia júniusban napi 300 ezer hordóval növelte kitermelését májushoz képest.

A szaúdi királyság a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) egyetlen tagja, amely még jelentősebb, gyorsan mozgósítható, pótlólagos kitermelési kapacitással rendelkezik, szükség esetén akár napi 2 millió hordóval is képes lenne jelenlegi kitermelését növelni.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) pénteken, az idén már a harmadik alkalommal mérsékelte a nyersolaj idei világkeresletére vonatkozó prognózisát. Az OPEC egyidejűleg közölte, hogy az igényeket meghaladó
mennyiségben hoz felszínre nyersolajat, tehát a jelenleg kitermelt mennyiség Szaúd-Arábia többletmennyiségével együtt a harmadik negyedévben a készletek növekedéséhez fog vezetni.

Korábban komoly fenyegetésnek ítélték meg a gazdasági növekedés kiszámíthatóságára nézve az emelkedő kőolaj- és élelmiszerárakat és a kitermelés fokozására szólítják fel az olajtermelő országokat a G8 országcsoport pénzügyminiszterei oszakai tanácskozásuk zárónapján.

A csoport szombaton kiadott közleménye nagyobb átláthatóságot szorgalmazott az olajpiacon. Úgy vélték: javítaná a piac hatékonyságát a "nagyobb átláthatóság és a piaci adatok - köztük az olajtartalékoké - megbízhatóságának növelése".

Az üzemanyagok árára egyes országokban, különösen Ázsiában alkalmazott szubvenciók csökkentését is javasolták, valamint célzott intézkedéseket annak érdekében, hogy a legszegényebb országok meg tudjanak birkózni az árak utóbbi hónapokban tapasztalt szárnyalásával.

Az amerikai könnyűolaj jegyzése júliusra hordónként 135 dollár jelenleg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×