eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Erős földrengés Japánban: hatan meghaltak

Hat halálos áldozata van annak az erős földrengésnek, amely Japán északi részét rázta meg. A tokiói kormány szóvivője közölte: 144-en sérültek meg, 8 embert eltűntként tartanak nyílván. A rengés hatására kis mennyiségű radioaktív víz folyt ki egy atomlétesítményből, de ez a lakosságot nem veszélyeztet az üzemeltető cég szerint.

A Richter-skála szerint 7-7,2-es erősségű rengés közép-európai idő szerint szombat hajnalban történt. Középpontja Tokiótól mintegy 300 kilométerrel északra volt egy viszonylag gyéren lakott vidéken. Utána több tucatnyi kisebb - maximum 5,6 -es erősségű - utórengés történt a térségben, Ivate és Mijagi prefektúra területén.

A rengés számos helyen földcsuszamlást idézett elő, megállt a vonatközlekedés, több utat le kellett zárni, összeomlott egy híd. Többen földcsuszamlás áldozatai lettek, mások leestek magaslatokról, vagy rájuk esett őket valamilyen tárgy. Akiket eltűntként tartanak nyilván, általában összeomló épület romjai alá szorult emberek.

Mintegy 20 liter radioaktív víz folyt ki Fukusima város atomerőművének kiégett fűtőanyagot tároló két medencéjéből, de az üzemen kívülre nem került az anyagból. Az üzemeltető cég és a ipari minisztérium közölte, hogy a lakosság nincs veszélyben emiatt. A térség két atomerőműve nem szenvedtek kárt, és rendben működik tovább - tették hozzá.

A rengés hatására azonban a térségében 29 ezer lakásban megszűnt az áramszolgáltatás.

A meteorológiai intézet közlése szerint szökőárveszély nincs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×