eur:
401.58
usd:
367.12
bux:
74227.91
2024. október 11. péntek Brigitta

Mégsem olyan egyenes az út a szlovák euróhoz

Német európai parlamenti képviselők megkérdőjelezik Szlovákia felkészültségét arra, hogy bevezessék az eurót. Az Európai Parlament, valamint az állam- és kormányfők tanácsa még ezután dönt a kérdésről.

Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság ugyan támogatja, hogy 2009-től az euró legyen Szlovákia hivatalos fizetőeszköze, az Európai Parlamentben már vannak kétkedők. Ez utóbbi testület a jövő héten alakítja ki álláspontját a kérdésben, de már most hallani ellenvéleményeket - mondta az InfoRádióban Becsey Zsolt, az EP gazdasági bizottságának néppárti tagja.

Elsősorban a német képviselők kérdőjelezik meg északi szomszédunk eurózónához való csatlakozásának létjogosultságát, szerintük ugyanis Szlovákia nem tudja teljesíteni az árfolyam-stabilitással kapcsolatos követelményeket.

Az ország jelenleg úgy tudja kivédeni a kívülről érkező inflációs hatásokat, hogy felértékeli saját valutáját. Ezt azonban az euróval már nem teheti meg, így könnyen lehet, hogy úgy jár, mint Szlovénia, ahol az európai fizetőeszköz bevezetése óta rendre magasabb az infláció az elfogadhatónál.

Mint azt a képviselő elmondta, Németország azért sem támogatja Szlovákia euróhasználatát, mert szerinte eddig a közösségi valutát csak a tagállamok "elitje" vezette be, és nem is változtatna ezen az állapoton.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×