eur:
401.39
usd:
366.92
bux:
74216.64
2024. október 11. péntek Brigitta

"Boldog vagyok az élelmiszerválság miatt"

Elégedetten nyilatkozott az agrárválságról Uganda elnöke, a közép-afrikai állam ugyanis jelentős élelmiszer-felesleggel rendelkezik, amelyet most jobb feltételekkel értékesíthet.

"Boldog vagyok az élelmiszerválság miatt. Miért? Mert rengeteg agrárterméket állítunk elő... tömve vagyunk élelmiszerrel" - jelentette ki Yoweri Museveni a (Brit) Nemzetközösség államfői találkozóján.

Az elnök reméli, hogy a válság hatására lebontják az agrárkereskedelem korlátait - leépítik a vámokat és a fejlett országok farmereinek juttatott támogatásokat -, így az Ugandához hasonló helyzetben lévő államok profitálnak a nehéz helyzetből.

A közép-afrikai állam - részben az adósságok elengedésének köszönhetően - az utóbbi években dinamikus növekedést produkált, tavaly 6,5 százalékkal bővült a gazdaság, idénre 8,9 százalékot várnak.

Az államfő szerint országa fő problémája a marketing, hiszen hiába szüretelnek 10 millió tonna banánt az ugandai ültetvényeket, ennek 40 százaléka elrohad, mert nem tudják értékesíteni.

Az utóbbi időben a tejtermelés is erőteljesen növekedett, de sokáig jelentős mennyiség veszett kárba feldolgozó kapacitás hiányában. Egy indiai céggel kötött megállapodásnak köszönhetően most már hasznosul a felesleg, hajóval Indiába szállítják.

A BBC tudósítója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek drágulásából csak az exportra termelő nagybirtokosok húznak hasznot, az önfenntartó családi gazdaságok megszenvedik az üzemanyagok drágulását és a válság más tüneteit.

Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×