eur:
388.49
usd:
360.8
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Négymillióért égetnek el elevenen egy embert

Az ellenzéki vezetők levadászásáért 25 trillió dollárt fizet a tagjainak Robert Mugabe zimbabwei elnök milíciája. Ez olyan komoly summa, hogy a banditák nem hagyhatják veszni: ha a "célszemély" megszökik, a családján állnak bosszút, akár állapotos asszonyokat és hatéves kisfiúkat is elégetnek élve.

A 25 trillió zimbabwei dollár majdnem négymillió forintot ér - ez tekintélyes summa egy olyan országban, ahol 1,7 millió százalékosra becsülik az inflációt, és egy pohár sör már egy hónapja 800 millióba került.

Különösen szép pénz egy gyilkosságért, amelyet akár ingyen is szívesen elvégeznek az újraválasztásért kétségbeesetten és minden elfogadhatatlan eszközzel küzdő Robert Mugabe milicistái.

Egyik legutolsó célpontjuk az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) egyik kerületi tanácsnoka, Brian Mamhova volt. Pénteken éjszaka három teherautó és egy Mercedes hozta a milicistákat a férfi hararei házához.

Mamhova este nyolckor már aludt, akárcsak a felesége, Pamela Pasvani, hatéves fia, Nyasha, valamint az öccse és az unokaöccse.

"A milicisták berontottak a házba, engem kerestek, de a sötétben ki tudtam slisszolni közöttük" - számolt be a tragikus történésekről Mamhova. Azonnal rohanni kezdett a közeli bozót felé, és a fegyveresek hamar rájöttek, hogy hiába futnak utána, a sötétben nem érik úgysem utol.

Dühüket a férfi családján töltötték ki: rájuk zárták az ajtót, majd betörték az ablakokat, petróleumot öntöttek a házba és meggyújtották.

Mamhova öccsének sikerült kirúgni az ajtót, és sorra kimentette a többieket is - de későn: a hatéves Nyasha már nem élt, 18 hetes állapotos édesanyja testfelületének pedig a 80 százaléka megégett; ő másnap a kórházban vesztette életét.

Mamhova beszámolója szerint az akciót az államfő pártjának, a Zanunak a helyi elnöke vezette - őt felismerték a szomszédok. A párt egyik legerősebb megfélemlítő eszköze az utóbbi években az emberek élve elégetése - és ez az elnökválasztás második fordulója előtt a jelek szerint újra "divatba" jött.

A múlt hét közepén a rohamrendőrség egyenruháját viselő fegyveresek törtek be az ország délkeleti részén fekvő Jerera faluban az ellenzék irodájába, és hat embert öntöttek le benzinnel, majd gyújtottak föl; közülük kettő belehalt a sérüléseibe, másik kettő testének 30-40 százaléka megégett, a többiek pedig eltűntek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×