eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lecsapolták a földrengéstavat, elmúlt a veszély

Nem fenyeget többé a májusi földrengés nyomán kialakult tó Szecsuan tartományban, sikerült ugyanis lecsapolni, így gyorsan csökken a vízszint.

Szecsuan tartomány pártfőnöke "egyértelmű győzelemnek" nevezte, hogy sikerült elvezetni a Tangcsiasan tóban a tartományt megrázó és több tízezer halottat követelő földrengés nyomán felgyülemlett vizet. A tó megcsapolása után a vízszint gyorsan csökkenni kezdett - jelentette az Újkína hírügynökség.

A lejjebb fekvő városokban készültséget rendeltek el arra az esetre, ha a víz áttörné a gátakat. Az Újkína szerint azonban helyi idő szerint kedd estére sikerült több mint 4 millió köbméter vizet elvezetni, és csökkentették a gátakra
nehezedő nyomást.

A kínai tévé a nap folyamán felvételeket mutatott be arról, hogy a kiömlő víz elárasztotta a földrengés által elpusztított Peijcsuan város mélyen fekvő részeit. A helyi lakosokat már jó ideje evakuálták, így az áradás nem veszélyeztetett senkit.

Miangiang városban a lakosokat felkészítették az evakuálásra, a Fucsiang folyó azonban az igen magas vízállás ellenére nem szakította át a gátakat.

Elpusztult egy panda

A földrengés miatt megduzzadt tó egyik elvezető csatornájában a kínai hadsereg már napok óta dinamittal és páncélelhárító lövedékkel próbálta felrobbantani a víz útját lassító törmeléket.

A tó jelentette veszély miatt több mint 250 ezer embert telepítettek ki a körzetben élő 1,3 millió lakos közül. Az Újkína helyszíni jelentése szerint a lezúduló vízben hordókat, hűtőgépeket, televíziókat, és esetenként a földrengés áldozatainak holttesteit látták. Kedden találták meg azt a május 31-én lezuhant helikoptert, amelyen ötfőnyi személyzet szállította a rengés 14 túlélőjét. A becsapódást senki sem élte túl.

A természeti katasztrófában a hivatalos adatok szerint 69 ezer ember halt meg, 17,5 ezren továbbra is eltűntként vannak nyilvántartva, és ötmillió ember vált
hajléktalanná.

Közben a körzetben található pandarezervátumban, a földrengés utóhatásaként jelentkező földcsuszamlásban elpusztult az egyik medve. Vadon összesen 1950 panda él, és további 180 született fogságban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×