eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ha az olaj drágul, a gáz is - na de 40 százalékkal?

Berlinben a fogyasztóvédelmi minisztérium államtitkára megerősítette, hogy idén ősszel 40 százalékos gázáremeléssel kell számolni. Félreértések elkerülése végett egyértelművé tette, hogy ebbe nem tartozik bele a nemrég életbe léptetett 25 százalékos áremelés.

Az államtitkár elmondta, hogy egy korábbi megállapodás értelmében az energiahordozók ára egymással párhuzamosan alakul. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kőolaj árának emelkedését a gázár nagyjából hasonló mértékű növekedése követi, ami a jelen esetben csaknem 40 százalékos drágulásnak felel meg.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a kormány fontolóra vette a megállapodás újraértékelését, illetve az energiahordozók közti árhasonlóság feloldását, a nem egyszer sokkhatást kiváltó drágulás elkerülésére.

A gazdasági miniszter viszont kijelentette, hogy az intézkedés aligha gátolná a gáz-, vagy olajár további emelkedését.

A berlini koalíció egyik tagja, a Szociáldemokrata Párt energiaszakértője úgy vélte, hogy a kormánynak intézkednie kellene a fenyegető áremelés hatásainak tompítása érdekében, és legalább a kis fizetésből élő fogyasztók számára gondoskodnia kellene az átlagosnál alacsonyabb tarifa életbe léptetéséről.

Nyilatkozatában az energiaszakértő is megerősítette az államtitkár bejelentését, amely szerint a fogyasztói gáz 40 százalékos drágulása a már életbeléptetett 25 százalékos emelést fogja kiegészíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×