eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Medvegyev: "Oroszország végleg lezárta a múltat"

Az új orosz elnök Berlinben tett bemutatkozó látogatásán kijelentette, hogy a NATO és Moszkva viszonya megterhelődne a védelmi szervezet további bővítésével. Dmitrij Medvegyev kiállt a megkezdett reformok folytatása mellett, de óvta a Nyugatot Oroszország elszigetelésétől.

A politikai és a gazdasági élet vezető képviselői előtt mondott beszédében Dmitrij Medvegyev új európai biztonsági egyezményt javasolt, amelyben a NATO-t is partnerként kezelnék.

Az orosz elnök ugyanakkor síkraszállt a NATO keleti irányú bővítése ellen és hangoztatta, hogy ezáltal súlyosan megterhelődne Moszkva és a Nyugat viszonya.

Koszovó függetlenségével és a lengyel, valamint cseh területen tervezett amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatban Medvegyev átmeneti szünetet indítványozott, amely lehetőséget adna a probléma tárgyalásos megoldására.

Beszédében kitért az Északi Áramlat nevű, tervezett gázvezetékre is, amelyet úgy állított be, hogy megépítése után megbízható és biztonságos energiaellátást nyújtana az Európai Unió számára. A vitatott vezetékkel kapcsolatban Medvegyev vendéglátója, Angela Merkel kancellár is határozottságot tanúsított, amikor leszögezte, hogy Lengyelország és a balti államok fenntartása ellenére megépítik a Szentpétervár melletti Viborgot Greifswalddal összekötő, mintegy 1200 kilométer hosszú tenger alatti gázvezetéket.

Oroszország nem fordul Ázsia felé

A kancellár előtt az orosz államfő hangsúlyozta, hogy Moszkva "bejött a hidegből", a Szovjetunió bukását követő önként vállalt elszigeteltségből, és a szabadpiac bevezetésével végérvényesen lezárta a múltat.

Noha alig egy hónappal ezelőtt történt hivatalba lépése óta Medvegyev már járt Kínában és Kazahsztánban, cáfolta azt a találgatást, hogy vezetése alatt Oroszország Ázsia felé fordul.

Mind a kancellárral, mind pedig a német államfővel folytatott tárgyalása során elismerte, hogy Oroszországban még sok kívánnivaló akad a jogállamiság megvalósítása terén, de megígérte, hogy javítani fog a helyzeten.

Utalt arra is, hogy a nemzetközi vállalatok orosz partnereikkel együttesen ellenőrizhetik majd a szibériai olaj- és gázmezők kitermelését és a természeti kincsek kiaknázását.

Az orosz államfő bemutatkozó látogatásáról szóló német sajtókommentárok megegyeznek abban, hogy Medvegyev felvilágosult és liberálisan gondolkodó politikus benyomását keltette, aki rendkívüli jelentőséget tulajdonít a Moszkva és Berlin közti együttműködésnek. Erre utal az a tény is, hogy Merkel kancellár volt az első nyugati kormányfő, akit Medvegyev elnökként fogadott, és az új orosz államfő első nyugati útja is Berlinbe vezetett.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×