eur:
401.27
usd:
367.03
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Januártól nehéz lesz átugrani az Egyesült Államokba

Három nappal előre, az interneten kell regisztrálnia magát majd azoknak az Egyesült Államokba induló utasoknak, akiknek nincs szükségük vízumra. Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium januártól készül bevezetni a lépést, amely akkorra már a magyar utazókra is vonatkozhat. Magyarország, több más állammal együtt, ugyanis az idén felkerülhet a vízummentességet élvező országok listájára.

Európai üzleti körök aggodalommal reagáltak a hírre, hogy a terror elleni háború újabb intézkedéseként az amerikai hatóságok kötelezővé teszik, hogy a vízummentességet biztosító útlevéllel utazók három nappal az út előtt regisztrálják magukat az amerikai Belbiztonsági Minisztériumnál.

A tavaly megszellőztetett terv még csak 2 napot említett, mostanra viszont ez háromra változott. A korlátozás miatt kérdésessé válik, hogyan lehet majd az utolsó pillanatban tengeren túli üzleti tárgyalásra küldeni egy-egy vállalati vezetőt, vagy hogyan látogathatja meg például halálos beteg rokonát egy európai polgár.

A regisztrációs szabály a vízummentességet élvező 27 ország lakosaira - így zömében nyugat-európaiakra, ausztrálokra, új-zélandiakra, japánokra, és hónapokon belül valószínűleg a magyarokra, csehekre és dél-koreaiakra vonatkozik majd.

A Belbiztonsági Minisztérium egyik illetékese a Financial Times brit üzleti lapnak elmondta: ugyanazokat az információkat kérik be előzetesen, amelyek az I-94-es beléptetési kérdőíven szerepelnek. Hozzátette: naiv dolog azt hinni, hogy a vízummentességet élvező országok polgárai kisebb fenyegetést jelentenek az amerikaiak biztonságára, mint mások.

Az ETA nem tetszett a spanyoloknak


Példaként hozta fel a "cipős robbantóként" emlegetett, brit állampolgárságú Richard Reidet, aki egy repülőgépet akart felrobbantani, de ebben megakadályozták. A szeptember 11-i merénylőkkel való együttműködésért elítélt Zacharias Moussaoui pedig francia állampolgár, aki vízum nélkül léphetett be az Egyesült Államokba.

Azok az utasok, akik szeretnek adatokat megadni magukról, már a nyár végétől regisztráltathatják utazásukat, kötelezően azonban ezt csak januártól kell megtenni.

Ironikus, hogy a rendszert az angol rövidítés alapján az amerikai hatóságok ETA néven akarták bevezetni, de miután a spanyol kormány ezt a terrorizmussal vádolt baszk szakadár szervezet miatt nehezményezte, a megnevezést ESTÁ-ra változtatták.

Korábban az Európai Unió is olyan terveket szellőztetett meg, hogy hasonló beléptetési rendszert hoz létre a vízum mentességet élvező külföldi utazók számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×