eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Putyinnak ajánlja fel az elnöki tisztséget az Egységes Oroszország

Vlagyimir Putyinnak szándékozik felajánlani a pártelnöki tisztséget az állami dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország - jelentette be a párt IX. kongresszusának délutáni megnyitása előtt tartott fórumon hétfőn Borisz Grizlov, a párt jelenlegi vezetője - és az állami duma elnöke.

Grizlov elmondta, hogy ehhez még hétfőn módosítani kell az alapszabályt - külön kell választani a pártelnök és a párt vezető testülete elnökének tisztségét, hogy a módosítást keddre bejegyezze az igazságügyi minisztérium. Ez meg is történt.

A terv szerint Putyin lesz a párt elnöke, Grizlov pedig továbbra is a párt legfelsőbb tanácsának elnöke marad.

A kongresszus fő témája a 2020-ig szóló putyini gazdasági terv gyakorlati megvalósításának kidolgozása, de a legnagyobb érdeklődés éppen azt előzi meg, lesz-e, s ha igen, milyen változás lesz a hatalom pártjának nevezett szervezet és Putyin viszonyában: belép-e a távozó elnök s majdani miniszterelnök a párt mintegy kétmillió tagjának soraiba, s vállalja-e a neki felajánlott tisztséget.

Számos politológus hajlik arra, hogy Putyin vállalja az elnökséget, különben nem folyna erről a szó nyíltan már vagy két hete. Ugyanakkor Putyint már sokszor hívták a pártba, többek között annak kapcsán is, hogy ő vezette a párt listáját a decemberi törvényhozási választáson. Akkoriban egy építőmunkásokkal tartott találkozón elmondta: az Egységes Oroszország messze nem ideális párt, de nincs jobb.

Mindazonáltal a Putyin pártelnökségére vonatkozó tervet sokan bírálták az utóbbi napokban, ugyanis ez alapjaiban rendítené meg az orosz hatalmi struktúrát. Oroszország elnöki köztársaság, s különösen Putyin nyolc éve alatt a hatalom szinte teljes egészében az elnök kezében összpontosult.

Elnök - de a pártnak nem tagja?

Az államfő Dmitrij Medvegyev lesz, és Putyin minden jel szerint a kormányfői bársonyszéket foglalja el, mégpedig az Egységes Oroszország szerint nyomban az elnök beiktatásának másnapján. Egészen más a helyzet azonban, ha a kormányfő egyben a messze legerősebb párt vezetője. Grizlov végül azt javasolta, hogy Putyin párttagság nélkül legyen a párt vezetője, ami viszont furcsasága folytán váltott ki nagy visszhangot.

A jelek szerint a bizonytalanság még mindig tart, mert a párt egyik vezető funkcionáriusa még kora délután is úgy nyilatkozott, hogy semmi rendkívüli változás nem várható a párt vezetésében.

A kongresszuson 600 küldött és 1500 vendég vesz részt, a közvéleményt mintegy 800 újságíró tudósítja az ott történtekről.

Hétfőn Borisz Grizlov tart beszámolót és a fórumszekciók vitavezetői tájékoztatják a küldötteket a fórum munkájáról. Kedden várják a kongresszusra Vlagyimir Putyint és Dmitrij Medvegyevet: a megválasztott elnököt szintén a párt soraiba akarják hívni, de általános vélemény szerint Medvegyev kitart majd a párton kívüli és feletti elnök hagyománya mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×