eur:
390.61
usd:
364.86
bux:
68229.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Óvszerekkel az esőerdőért

Természetes alapú gumióvszert gyártó állami üzemet nyitottak Brazíliában az Amazonas-menti őserdő védelme és a kondomfüggőség enyhítése céljából.

Az első brazil állami óvszergyár az észak-nyugati Acre szövetségi államban épült és kedden kezdte meg a termelést, kapacitása évi 100 millió darab. Az alapanyag a latex, az őserdei gumifa nedve.

Az egészségügyi minisztérium számításai szerint az őshonos fák megcsapolása és a latex begyűjtése, azaz a gyár ellátása az óvszeralapanyaggal 550 helyi családnak biztosít megélhetést és visszaszoríthatja az illegális fakitermelést.

A hazai termelés beindításának másik fő célja a külföldi gumióvszertől való függőség enyhítése. Brazília a legnagyobb kondomimportőr a világon. A kormány idén már egymilliárd darabot szerzett be. Ezeket a AIDS/HIV-megelőző és szexuális felvilágosító kampány aktivistái osztják szét az országban tájékoztató füzetek mellékleteként.

A fogamzásgátlást ellenző katolikus egyház gyakran kritizálja a kormányzati óvszerosztó akciókat. Brazíliában él a világ legnépesebb, csaknem 200 milliós római katolikus közössége.

Az egészségügyi minisztérium felmérése szerint a brazil férfiak 80 százaléka használ gumióvszert, bár a nőknek csak negyven százaléka állította, hogy ragaszkodik ehhez. A HIV-pozitív brazilok száma eléri a 600 ezret, rendszeres kezelésben csak egyharmaduk részesül.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×